INICIJATIVA 'TIGROVA': U Loboru postavljena bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

BIO BI PONOSAN: Da je sada s nama ovdje, prošao bi mu jedan lagani smiješak preko lica

Objavljeno: 20.05.2022. Marta Čaržavec

Danas su se podnevna zvona u Loboru oglasila snažnije nego inače. Bilo je to vrijeme kad je Stjepan Tuđman otkrio bistu svog oca, prvog hrvatskog predsjednika i kako ga mnogi nazivaju, vizionara, ugodnog sugovornika, oca hrvatske države, utemeljitelja Hrvatske, dr. Franje Tuđmana. Inicijativa je to od strane Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ˝Tigrovi˝ Krapinsko – zagorske županije za čiju je realizaciju zaslužna poznata zagorska akademska kiparica, dr. Mirjana Hanžić.

Zajedništvo

Loborska načelnica Ljubica Jembrih istaknula je kako je Općina promptno prihvatila inicijativu ˝Tigrova˝ i zajedno s udrugom krenula u projekt.

– Nakon određivanja lokacije, marljivo smo radili kako bi se to u što ljepšem svjetlu i što je dostojanstvenije moguće postavila bista kako i sam lik i djelo dr. Tuđmana zavređuje. Ponosni smo na ovaj čin, a spomen neće samo krasiti naš Lobor već će i biti podsjetnik mlađim generacijama na njegov veliki doprinos. On je bio veliki državnik, a ono najbitnije on je bio ujedinitelj, nikako ne djelitelj – rekla je Jembrih i naglasila kako živimo u vremenu u kojem se moramo držati Tuđmanovih načela, zajedništva i to prenositi na mlade. To je način očuvanja Hrvatske, zaključila je.

U ime ˝Tigrova˝ KZŽ, general zbora Josip Lucić kazao je kako bi Tuđman danas zasigurno bio sretan promatrajući nešto na čemu je stvorio ovu Hrvatsku.

– Ponosan bi bio kada bi pogledao svoje umirovljene ratnike, policiju, zatim legendarne gardijske brigade koje su ovdje postrojene ˝Tigrovi˝, ˝Gromovi˝, ˝Pume˝, Specijalnu postrojbu ˝Baruni˝,˝Rode˝ i sve pripadnike 103. zagorske brigade, vojne policije. Apsolutno sam siguran kada bi bio među nama, prošao bi mu jedan lagani smiješak preko lica. Predsjednikova zapovijed i poruka bili su da svi dijelovi Hrvatske moraju sudjelovati u obrani naše domovine, sve županije i svi gradovi, općine i otoci. Prema brojnosti stanovništva, dat će brigade i to se dogodilo. Ovo pitomo Zagorje dalo je veličanstvene ratnike u policiji, vojsci, vrhunske političare, ali i sve ljude koji su podupirali stvaranje naše domovine. Dok god se ovako okupljamo, živjet će sjećanje na našeg predsjednika i naša domovina – poručio je Lucić i dodao kako je pun sreće promatrajući sve okupljene.

 Premijer ratne Vlade RH i počasni građanin Lobora Franjo Gregurić kazao je sljedeće:

– Presretan sam kada ovih dana obilježavamo 100. godišnjicu rođenja našeg prvog predsjednika. U Loboru se podiže spomen bista koja ne samo da potvrđuje veliku ljubav ovog kraja prema prvom predsjedniku, već potvrđuje da ga nikada nismo napustili, ni onda kada su predsjednika omalovažavali. Što više vrijeme prolazi, pokazuje kakvog smo čovjeka, državnika i vojskovođu imali. Bilo je i drugih važnih ljudi u povijesti, nisu imali tu sreću, političku zrelost i te okolnosti da se stvori ono što je uspio stvoriti predsjednik Tuđman – rekao je Gregurić.

Napredak i iskustvo

– Danas nam je jedinstvo potrebno više nego ikada prije i zato dragi predsjedniče kada gledamo tebe, gledamo potrebu za jedinstvom, da bi napredak bio brži i  kvalitetniji – poručio je za kraj.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Jenkač izrazio je veliku čast i zadovoljstvo jer, kako kaže:

– Moram malo privatizirati mog djeda koji je inače bio i godišnjak Tuđmana, a zvali su ga Tuđman jer je bio veliki pobornik Tuđmanove politike i često je govorio ˝Vi mladi ne razumijete neke stvari, niste proživjeti. Mi smo proživjeli od kralja Aleksandra, Petra, pa Mačeka, pa prije toga Radića, Pavelića, Tita, i evo dočekali svog prvog hrvatskog predsjednika. Imamo više iskustva i razumijemo bolje ovaj život – rekao je Jenkač i poručio, onima koji do sada nisu, da prouče Tuđmanove zapise. Ističe, Tuđman je bio predan, bilježio i djelovao često iz sjene, često puta kroz prijatelje, ali bio je prisutan.

 – Nikad nije napustio misao koju je imao i razvijao je i djelovao ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje. Što vrijeme brže otječe on je nama sve bliže. I to je normalno i tako to mora biti. U životu svakog političara imate i uspone i padove, imate onih koji kritiziraju. Uzet ću za primjer, pokojnog Tomca koji je rekao ˝Za života sam kritizirao Tuđmana, ali tek sad shvaćam o čemu je govorio. Tek sad nakon njegove smrti shvaćam koliko je bio u pravu, koliko je dobro vodio politiku i vodio obrambeni rat kad smo imali onaj duh i naboj – poručio je Jenkač.

Izaslanik predsjednika vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved opisao je Tuđmana kao državnika i vrhovnog zapovjednika koji je na sve nas prenio obvezu čuvanja sjećanja na njegov doprinos.

 – On je utemeljitelj i on je otac moderne, samostalne i suverene Republike Hrvatske. Kao povjesničar, kao vojni strateg u tim nimalo jednostavnim vremenima on je pronalazio doktrinarna rješenja za vođenje bitke u okolnostima kada smo bili izvrgnuti velikosrpskoj agresiji. Upravo tada, on pronalazi i vrijeme i načine kako se postaviti u pojedinim trenucima. Korak po korak u obrani domovine, potom operacija po operacija pa sve do bitke svih bitaka ˝Oluje˝gdje oslobađamo tada okupirani teritorij, a nakon toga i mirna reintegracija dunavskog Podunavlja i omogućavanje povratka svojim domovina naših prognanih. Toliko je toga što nam je Tuđman prenio u nasljeđe kao obvezu čuvanja.., a na poseban način čuvanja našeg zajedništva jer preduvjet za stvaranje i obranu Hrvatske bio je njegov snažan zagovor jedinstva hrvatskog nacionalnoga vijeća, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske – poručio je Medved.
Istaknuo je i kako ga posebno raduje umjetničko djelo koje Tuđmana oslikava s određenom dozom radosti, a poglavito optimizmom. Dodao je kako je postavljena bista poruka ohrabrenja.

Milenijska sreća

U ime obitelji Tuđman, prisutnima se obratio akademski slikar  Antun Mateš, citiravši svog dobrog prijatelja i književnika Slobodana Novaka i njegovo djelo ˝Mirisi zlato i tamjan˝ koji je kazao kako je Tuđan ‘milenijska sreća Hrvatske’.

 – On je bio pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Sretna je okolnost bila da je on bio partizan. Tuđman je znao da je pomirba ključ. Ja rado kažem da smo imali dva oca, oca domovine dr. Antu Starčevića i oca hrvatske države Franju Tuđmana. Bio je vrlo dobar, pristojan, ugodan sugovornik, a ja sam bio prijatelj obitelji, posebno Ankice Tuđman. Ne smijemo zaboraviti s istoka Hrvatske samo sunce izlazi dobro i ne smije biti zubato, jer znate što? Svi oni žele naše Jadransko more. Kako je rekao Tuđman, ˝Ni Beč, ni Pešta, ni Beograd˝, nitko samo Hrvatska i Zagreb – poručio je Mateš.

Hanžić je objasnila kako vidi Tuđmana, a to je viđenje htjela prenijeti i na bistu, usporedivši njegov lik s dijelom Mona Lise.

– Ovo je prekriveni smiješak. Na neki način je kao i Mona Lisa koja se ne smije, ali su tu toplina u očima i izraz lica blagosti i osmijeha. Tako sam i ja htjela da naš prvi predsjednik bude jedno ljudsko toplo biće, obiteljski čovjek, čovjek koji cijeni slobodu i mir i nadasve voli svoju Hrvatsku. Htjela sam to sve izraziti, ne ga prikazati kao ratobornog ili vojskovođu. Htjela sam proniknuti u njegovu bit kao jednog obrazovanog, mirnog, pristojnog i samozatajnog čovjeka, a opet snažnog iznutra. Veliki je to bio posao – objasnila je Hanžić koja je bistu pripremala mjesec dana.

˝Tigrovi˝

Predsjednik Udruge ratnih veterana ˝Tigrovi˝ KZŽ Željko Herceg izrazio je ponos na suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a onda se osvrnuo na aktivnosti ˝Tigrova˝pod Tuđmanovom vlašću:

 – Predsjednik je u najtežem trenutku, kada je bilo oslobađanje Hrvatske, imao jedno jako veliko poštovanje prema ˝Tigrovima˝ pogotovo u početku kada smo mi čuvali i Sabor i Hrvatsku televiziju i Ministarstvo unutarnjih poslova, dakle, sve glavne dijelove na samom početku kada nije bilo snaga. Gdje god je bilo potrebno da se ide na intervencije gdje su Srbi pokušali uništiti vlast, policijske stanice, tu su išli ˝Tigrovi˝. Kroz ˝˝Tigrove je prošlo oko 11 tisuća ljudi, od toga 400 Zagoraca. Poginulo je 367 ˝Tigrova˝, četiri su nestala, tražimo ih. Od toga su 32 Zagorca, a od njih trojica iz Lobora, to su Danijel Labaš, Josip Raškaj, Ivica Krepelnik – rekao je Herceg i dodao kako su ˝Tigrovi˝ponosni na svoj ratni put.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je izrazio zadovoljstvo prisustvom na ovom događaju istaknuvši kako je Tuđman ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

– Sedam dugih stoljeća smo čekali trenutak kad ćemo moći imati svoju neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Ono što je napravio kao vizionar – bio je svjestan da mora okupljati, da mora okupiti i domovinsku i raseljenu Hrvatsku, da mora okupiti sve političke strane i da jedino na takav način možemo, prije svega, obraniti Hrvatsku državu, a nakon toga je i stvoriti – rekao je Kolar pa s velikim ponosom istaknuo kako je preko 11.500 Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu.

– U današnje vrijeme ono što mi moramo ostaviti generacijama kroz obrazovni sustav, odgajati ih da znaju na kojim je temeljima stvorena Hrvatska i da znaju da su za to najzaslužniji prvi hrvatski predsjednik i hrvatski branitelji. Nek mu je vječna hvala i slava – poručio je Kolar na kraju.

Ceremoniju otkrivanja biste glazbenim je brojevima popratio Marko Antolković uz pratnju puhačkog orkestra DVD-a Lobor, Viteško društvo Svetog križa Lobor dalo je svoj obol pucanjem iz kubura, a po završetku su ispred biste zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba