Korisnici Androida, oprez!

Provjerite imate li instaliranu neku od aplikacija putem kojih se širi opasna prijevara

Objavljeno: 08.02.2022. zagorjeinternational

Svi mobilni uređaji koji rade na operativnom sustavu ”Android” pod velikom su prijetnjom jer tim operativnim sustavom hara prevara zbog koje bi mogli dobiti vrlo visoke račune, a riječ je o pojedinim aplikacijama kojih biste se pod hitno trebali riješiti, prenosi Poslovni.hr.  
Prijevara pod nazivom “Dark Herring” napravljena je da od korisnika izvlači novac pomoću skupih pretplata, širi se putem službenog Googleovog dućana “Play Store”, a pogođene sporne aplikacije instalirane su na oko 105 milijuna mobilnih uređaja u 70-ak zemalja. 
Stvar funkcionira tako da sporne aplikacije pretplate korisnike na ‘premijske usluge’, koje koštaju oko 15 dolara mjesečno, po mehanizmu naziva “Direct Carrier Billig” koji omogućava kupovinu koja dolazi na naplatu u sklopu mjesečnog telefonskog računa. 
Na listi se našlo čak 470 aplikacija koje koriste mrežu “Dark Herring”, a možete ih pronaći ovdje. Neke od njih već su uklonjene s Googleovog “Play Storea”, no dio njih je i dalje dostupan.
Preporuka je prije svakog preuzimanja aplikacije provjeriti ima li ona Googleovu potvrdu za sigurnost te provjeriti ime proizvođača i recenzije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba