Pulska tvrtka do sutra će isporučiti milijun komada, a onda još dva milijuna kroz desetak dana

Testovi za samotestiranje učenika u neke škole stižu već krajem ovog tjedna

Objavljeno: 08.02.2022. zagorjeinternational

Osnovnim i srednjim školama već bi krajem ovog tjedna trebala početi isporuka testova za brzo antigensko samotestiranje učenika na koronavirus, a pulska tvrtka “Medical and Pharm Trading”, koja će biti dobavljač ukupno tri milijuna testova u te svrhe, potvrdila je za Jutarnji.hr da će ispoštovati zadane rokove.

Prvi testovi, njih milijun, bit će isporučeni Ravnateljstvu civilne zaštite najkasnije do ove srijede, a ostatak će se dostavljati kroz desetak dana.

– S obzirom na to da je službena narudžbenica stigla u petak popodne, ekspresno smo poduzeli maksimalne napore da cijeli posao provedemo u zadanim rokovima. Temeljem odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstva za robne zalihe, nabavit ćemo tri milijuna brzih antigenskih testova pod nazivom ”HIGHTOP SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test” za samotestiranje, koji su se temeljem provedenih validacijskih postupaka pokazali jednim od najkvalitetnijih testova za samotestiranje na tržištu Europske unije – rekao je vlasnik tvrtke “Medical and Pharm Trading” Dominik Gjoni. 

Po isporuci testova, Ravnateljstvo civilne zaštite proslijedit će ih na županije, odakle će se isporučivati školama. Očekuje se da će u neke škole testovi stići već krajem tjedna, stoga će roditelji neke djece prvo testiranje moći obaviti već ove nedjelje ili u ponedjeljak ujutro. 

Ovakvo samotestiranje bi se trebalo provoditi narednih mjesec dana, svakog tjedna, a nakon toga samo u onim razredima gdje se pojavi virus. Na kraju bi se testiranje postupno ukinulo. 

Podsjetimo, samotestiranje se provodi u svrhe ukidanja samoizolacije. Tako će djeca koja na samotestiranju imaju negativan rezultat, čak i ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, moći normalno pohađati nastavu. U slučaju da roditelji odbiju testirati dijete, to će dijete i dalje morati u samoizolaciju po potrebi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba