Ako nemate više od 45 godina i smatrate da je vrijeme da kupite svoju nekretninu, možda je ovo rješenje za vas

Što su APN krediti i kako do njih?

Objavljeno: 28.10.2021. zagorjeinternational

Svakodnevno smo suočeni sa sve većim iseljavanjem mladih obitelji te prevelikim cijenama na tržištu nekretnina. Većina mladih obitelji vlastitu nekretninu smatra nedostižnim ciljem i sve više se odlučuje za podstanarstvo. Baš iz tog razloga, Vlada Republike Hrvatske donijela je zakon kako bi pomogla demografski obnoviti društvo i smanjiti odlazak mladih u inozemstvo uz pomoć APN kredita.

Što su APN krediti?
APN krediti su pomoćna mjera Vlade Republike Hrvatske, odnosno subvencionirani stambeni krediti. Vlada Republike Hrvatske pomaže hrvatskim građanima olakšati kupnju nekretnine na način da im otplati dio stambenog kredita. 
Zahtjev za APN kredit podnosite zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit u kreditnu instituciju. Svu dokumentaciju koja vam je potrebna, možete prikupiti sami, a može vam pomoći i kreditni posrednik, odnosno bankar.
Ako vas zanimaju APN krediti 2022. i želite se predbilježiti i pripremiti za APN tranšu u narednoj godini, na stranici Moj Bankar možete popuniti obrazac nakon kojeg će vas kontaktirati kreditni posrednik i reći vam sve važne informacijama koje su vam potrebne. 
Natječaj za subvencionirane stambene kredite predviđa se početkom 2022. godine.

Koji su preduvjeti za APN kredite?
Osoba koja se prijavljuje za odobravanje stambenog kredita, mora biti mlađa od 45 godine i ne smije imati stan ili kuću u svom vlasništvu. Subvencioniranje kredita odobrit će se za gradnju kuće ili stana gdje iznos nekretnine ne prelazi više od 1500 eura po kvadratu. 
U slučaju da je cijena veća, razlika se ne subvencionira. Osoba kojoj se odobri subvencioniranje stambenog kredita mora prijaviti svoje prebivalište, kao i prebivalište članova kućanstva u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed. To je potrebno dostaviti bankaru koji je odobrio stambeni kredit, a banka će to dalje proslijediti Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. 
Rok u kojem ćete otplatiti kredit ne smije biti kraći od 15 godina.

Kolike su subvencije za APN kredite?
Subvencije za APN kredite ovise o indeksu razvijenosti područja na kojem se kupuje ili gradi nekretnina. Kreću se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Osobe kojima je odobren APN kredit i grade kuću u nerazvijenom području dobit će veću subvenciju od onih koji grade nekretninu u većem i razvijenom gradu. U tom slučaju, visina subvencije kreće se do 30 posto.
Vlada Republike Hrvatske smatra ovo demografskom mjerom jer se subvencija produljuje na još dodatne dvije godine za svako rođeno ili usvojeno dijete. Također, s obzirom na platežnu moć hrvatskog stanovništva, ova mjera znatno olakšava kupovinu prve nekretnine.

Koliko je ljudi odobren APN kredit? 
Program za subvencioniranje stambenih kredita provodi se jednom godišnje s početkom od 2017. godine. Posljednji natječaj proveden je u razdoblju od 29. ožujka 2021. godine do 14. svibnja 2021. godine. Većina zahtjeva je odobrena, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je oko 4739 zahtjeva te je odobrila njih 4464. Odbijen je 91 zahtjev, među kojima su neki odustali ili raskinuli ugovor. 
Ako nemate više od 45 godina i smatrate da je vrijeme da kupite svoju nekretninu, APN kredit je idealno rješenje za vas. Subvencija za stambeni kredit uvelike će vam olakšati otplatiti nekretninu, a o svemu vas dodatno može uputiti vaš bankar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba