Ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović

VEĆ U VELJAČI ZA SVAKOGA PONEŠTO: Od jedinstvene izložbe maski do valentinovskog koncerta

Objavljeno: 09.02.2020. Jožica Miklaužić

Pučko otvoreno učilište Krapina po deseti se puta uspješno uključilo u manifestaciju “Noć muzeja”, u sklopu koje su brojni posjetitelji mogli uživati u izložbi ploča, CD-a i notnih zapisa iz bogate zbirke svih dosadašnjih Festivala kajkavskih popevki, kao i koncertu kajkavskih popevki “55 let zvoni nam kaj“ u Galeriji grada Krapine, a sada je najavilo i novu sezonu bogatu raznim događanjima. Što sve građani mogu očekivati, doznali smo od ravnateljice POU–a Krapina Grozdane Pavlović.

– Pripremili smo brojne zanimljivosti, pa tako već u veljači imamo tri značajna događanja. Prvi je tradicionalna izložba maski, čije je otvorenje 15. veljače u Galeriji grada Krapine. Riječ je o izložbi međunarodnog karaktera koja je posebna i jedina te vrste na području Republike Hrvatske, a jedinstvena je i po otvorenju jer su maske, osim što su izložene, i na licima svih okupljenih, kako organizatora, tako i izlagača i publike, pa događaj jamči odličnu zabavu, zbog čega je iz godine u godinu sve posjećenija. Na izložbu se, uz likovne umjetnike iz Hrvatske, prijavljuje i veliki broj umjetnika iz Slovenije, a tu su i umjetnice iz Srbije, umjetnik iz Argentine, a ove godine i umjetnice iz Njemačke i Engleske. Pod pokroviteljstvom Grada Krapine, 16. veljače organiziramo koncert povodom Valentinova, koji će održati Klapa Kmeti iz Pregrade i njihove gošće – ženski vokalni sastavi Queentete, Sotelia, Ratkajke i Lire. To je zapravo poklon Pučkog otvorenog učilišta i Grada Krapine svim građanima, tako da su ulaznice za koncert besplatne. U okviru manifestacije “Krapinske špelancije“, 23. veljače u 18 sati organiziramo kazališnu predstavu Kerekesh teatra “Pod hitno na hitnu“, a na sam fašnik, 25. veljače, u prostoru Male dvorane održat će se projekcija “Kolinje“, Kulturno – umjetničkog društva “Zvonec“ – otkrila nam je ravnateljica Pavlović te napomenula kako su u pripremi i događanja u mjesecima koji slijede, a među njima su “Noć krapinskog pračovjeka“ i “Ljeto u Krapini“ za koje je već, kako je rekla, popriličan dio programa dogovoren i organiziran.

Kino Krapina

Što se tiče Kina Krapina, projekcije filmova se održavaju svakog vikenda.

– Održavamo projekcije filmova koji su trenutno na tržištu, a sudjelujemo i u programu “Kino mreže“. Kino Krapina ugošćuje i dva filmska festivala, pa je tako u proljeće na rasporedu “KIKI festival“, a u jesenskom periodu “Festival prava djece“. Ove smo godine na natječaju Ministarstva kulture dobili i 200 tisuća kuna za modernizaciju našeg kina, a novac ćemo, između ostaloga, uložiti u nabavu srebrnog 3D rolo platna s elektromotornim mehanizmom. Naime, kino oprema iz godine u godinu napreduje i mi želimo biti u korak s vremenom – pojasnila je Pavlović.
POU Krapina uspješno je i u provedbi brojnih EU projekata, pa je tako prošle godine završen projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, “Ok! Otkrijmo kreativnost!“, a u sklopu kojeg su se održavale radionice umjetničke keramike i vitraja.

– Projekt je bio jako dobro prihvaćen i sudjelovalo je 54 polaznika radionica keramike i vitraja, s time da se radilo o osobama starijim od 54 godine. Konstantno provodimo EU projekte, pa smo tako trenutno nositelji projekta vrijednog gotovo 800 tisuća kuna, “Ključ kulture za sve generacije“, a na kojem su nam partneri Grad Krapina, KUD “Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. U prvoj polovici provedbe tog projekta organizirali smo edukativne programe, a sada intenzivno radimo na pripremi kulturnih programa, u sklopu kojih su neki koncerti, poput onog KUD-a “Ilirci“ i Gradskog puhačkog orkestra, već i održani. Udruga distrofičara Krapina održava likovne radionice, a radovi s tih radionica bit će tijekom proljeća izloženi u Galeriji grada Krapine. Isto tako, Društvo za kulturno kajkavsko stvaralaštvo priprema koncert na kajkavskom, koji će biti posebnog modernog izričaja. Nadalje, partneri smo na EU projektu “Žene biraju novu šansu“, točnije, u tom smo projektu nositelj triju obrazovnih programa za nezaposlene žene. Jedan od programa, knjigovođa za OPG, već smo proveli i naše su polaznice uspješno položile sve ispite te su im uručene svjedodžbe o završenoj edukaciji koje se upisuju u radnu knjigu. Očekuju nas još i obrazovni programi za eko poljoprivrednicu i aromaterapeuta, a važno je napomenuti kako su za sve polaznike, odnosno, nezaposlene žene, te edukacije besplatne – rekla je Pavlović te istaknula kako se u okviru POU-a Krapina trenutno provodi i obrazovanje za njegovateljice.

Obrazovanje njegovateljica

– Prošli smo na natječaju za obrazovanje njegovateljica u okviru projekta “Zaželi“, pa tako trenutno na tri lokacije, u Krapini, Pregradi i Klanjcu, tečaj pohađa ukupno 50 polaznica. Radi se o programu u trajanju od 500 sati koji obuhvaća teorijski i praktični dio. Kroz projekt “Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja“, također obrazujemo i 19 polaznika za samostalnog knjigovođu, računalnog operatera, rukovatelja trimerom i cvjećara aranžera. Zadnjih nekoliko godine provodili smo i pripreme za maturu, a vjerujem da će i ove godine biti zainteresiranih – rekla nam je Pavlović.
POU Krapina skrbi i o lokalitetu Starog grada te će biti partner u provedbi projekta “Crna kraljica“, a sva arheološka građa tog lokaliteta izložena je u Gradskoj galeriji.

– Godišnje u našoj Galeriji imamo desetak izložbi. Nakon što smo obilježili “Noć muzeja” i nakon najavljene izložbe maski, slijedi nam tradicionalna izložba pisanica te izložba radova polaznika radinica u projektu “Ključ kulture za sve generacije“, a imat ćemo i izložbe eminentnih umjetnika, među kojima su Stjepan Balja, Petar Popijač, Dora Kovačević, Ivana Bajcer i Zvonimir Šepat. Imat ćemo zaista sve, od amatera do vrhunskih akademskih kipara i slikara – zaključuje Pavlović, najavljujući još jednu bogatu kulturnu godinu u zagorskom gradu kulture.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba