Španjolski kriminalci pustili u opticaj oko pola milijuna visokokvalitetnih krivotvorina

Cijela Europa preplavljena je lažnim kovanicama od dva eura – evo kako ih prepoznati

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Skupina španjolskih krivotvoritelja specijalizirala se za kovanice od dva eura, za koje se tvrdi da su sada u optjecaju diljem Europe. Nakon nekoliko godina istrage, španjolska policija u Toledu, u suradnji s Europolom, razbila je skupinu, piše Fenix-magazin

Kaže se da je kriminalna organizacija pustila u opticaj oko pola milijuna visokokvalitetnih krivotvorenih kovanica diljem Europe. Protuvrijednost je oko milijun eura. To odgovara izvješću Bundesbanke, koje govori o povećanoj količini krivotvorenog novca, uključujući kovanice eura.

Stopa od 89 posto

U 2022. u njemačkom platnom prometu otkriveno je oko 73.400 krivotvorenih kovanica. U 2021. bilo je samo 41.100 kovanica. Čisto matematički gledano, to znači da se godišnje u Njemačkoj proizvede oko devet krivotvorenih kovanica na 10.000 stanovnika. Krivotvorine su se najčešće događale kod kovanica od dva eura, u stopi od 89 posto.

Uglavnom, postoji mogućnost da u novčaniku imate lažni novac. Iako su sigurnosne značajke novčanica prilično dobro poznate, to nije slučaj s kovanicama. Stručnjaci daju savjete kako prepoznati krivotvorine od dva eura.

Dobre oči također su korisne pri prepoznavanju krivotvorenih kovanica od dva eura. Prema stručnjacima, slika pravih novčića jasno se ističe od ostatka površine novčića. Nasuprot tome, slika krivotvorenih kovanica često izgleda zamagljena i mekana. Površina je djelomično izdubljena i ima nepravilnosti u obliku mrlja, mrlja, linija ili udubljenja.

Također pogledajte rubove. Pravi novčići imaju čisto reljefni rub. Ovisno o apoenu, prave kovanice imaju utisnuti rub s različitim žljebovima. Rub sumnjivih kovanica često je nečist. Broj i oblik grebena ponekad se značajno razlikuju od onih na pravim novčićima.

Posebno kod kovanica od dva eura, pregled rubnog natpisa utisnutog u rub kovanice često daje početni trag. Za razliku od krivotvorenih kovanica, gdje je natpis na rubu često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, natpis na rubu pravih kovanica od dva eura jasno je vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi u krivotvorenim kovanicama također se često razlikuju od onih na pravim kovanicama.

Razlike u boji i magnet

Krivotvorine se često razlikuju po boji od pravih kovanica. Krivotvoreni novčići imaju mrlje nakon kratkog vremena jer se premaz istroši i osnovni materijal različite boje se vidi. To je osobito vidljivo na uzdignutim dijelovima kovanice. Međutim, privatnim osobama nije potreban skupi uređaj za testiranje. Krivotvoreni komadi od dva eura mogu se razotkriti jednostavnim magnetskim testom:

Zbog posebnog sigurnosnog materijala, srednji dio kovanica od jedan i dva eura je blago magnetičan; kovanice su blago privučene magnetom, ali padaju s magneta kada se lagano protresu.

Vanjski prsten pravih kovanica od jedan i dva eura, kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi nije magnetski. S druge strane, prave kovanice od jedan, dva i pet centi izrađene od čelika obloženog bakrom vrlo su magnetske.

Krivotvorene kovanice od jedan i dva eura su ili nemagnetske ili ih magnet jako privlači. Materijal prstena za novčiće često je magnetski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba