Raste trend patološkog kockanja, u zemlji je oko 50.000 ovisnika

ALARMANTNO: Sve više mladih kocka u Hrvatskoj

Objavljeno: 17.05.2024. zagorjeinternational

Čak 73 posto hrvatskih srednjoškolaca probalo se kladiti, a njih 20 posto redovito se kladi i kocka u zemlji koja trenutno ima 50.000 ovisnika i rastući trend patološkog kockanja, upozoreno je danas na stručno-znanstvenom skupu na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Stručnjaci iz tog područja istaknuli su da nedostaje interdisciplinarnog dijaloga o ovisnosti o kocki koja, kao i svaka druga ovisnost, ima višestruke uzroke i posljedice na oboljelog​, obitelj i širu zajednicu, prenosi Hina.

Kockanje mladih veći je i opasniji fenomen od kockanja uopće, upozorava socijalni pedagog Toni Maglica ističući da najviše kockaju mladići u sportskom klađenju. Nazvao je to tihom pandemijom koja je teško uočljiva, ali vrlo opasna i podsjetio na istraživanja koja pokazuju da se oko 73 posto srednjoškolaca probalo kladiti, dok se 20 posto mladića redovito kladi i kocka.

Slično je s alkoholom

– U tom slučaju možemo govoriti o opasnim ponašanjima koja se mogu razviti u ovisnost – kaže Maglica dodajući kako treba ograničiti broj kladionica i oglašavanja. Podsjetio je da smo sličan problem prošli s alkoholom i pozvao građane na aktivizam – lobiranje, zagovaranje i objašnjavanje koliko je kockanje štetno i opasno.

Terapeutkinja Kluba liječenih ovisnika o kocki u Splitu Željka Radošević ističe važnost uključivanja obitelji u proces liječenja jer upravo obitelj prva inicira da se osobi koja ima problem s kockom pruži pomoć.

Pružanje pomoći se najčešće odvija u suradnji s bolnicama jer veliki broj osoba koje imaju problem s kockanjem razviju poteškoće u obliku anksioznosti i depresije, a nerijetko i poremećaja osobnosti. Nakon tretmana koji traje oko mjesec dana članovi se javljaju u klub, gdje sljedećih tri do pet godina traje proces liječenja, uključujući i obitelj.

– Prilikom uključivanja obitelji u tretman često prepreke predstavljaju društvene predrasude i stigmatizacije, a i sama obitelj nerijetko stigmatizira svoga člana. Kao zajednica važno je da radimo na osvještavanju tog problema, da prepoznamo potrebe i osiguramo tretman ne samo osobi koja ima problem s kockanjem nego cijeloj obitelji – zaključila je Radošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba