Radi se o najvećem filmu Veljka Bulajića, nomimiranom za Oscara

HOĆETE LI GLEDATI? HRT sutra prikazuje Bitku na Neretvi

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

HRT će četvrtak prikazati Bitku na Neretvi, najveći film Veljka Bulajića, ratni spektakl iz 1969. godine. Najavili su da će film biti na drugom programu HRT-a u 21.10 sati.

– Početkom 1943. godine 11 njemačkih i talijanskih divizija, jedan ustaški zdrug i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su s provođenjem plana Weiss 1 kako bi uništili partizanske jedinice. Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem partizani su se s Vrhovnim štabom i 4500 ranjenika i tifusara našli opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj su drugoj strani čekale jake četničke snage pripremajući se za masakr ranjenih boraca, tifusara i naroda.Tito naredi rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sjever predviđajući da će partizani tamo pokušati proboj iz obruča. Međutim, tijekom samo jedne noći partizani pokraj srušenog grade improvizirani most i prebacuju se na drugu stranu Neretve, a u odlučujućem obračunu četničke snage doživljavaju definitivni vojnički i politički poraz u II. svjetskom ratu – opisuju plot filma HRT-ovci.

Film Bitka na Neretvi je, prenosi Index, imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u povijesti svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inozemnih filmova.

Kao što je poznato u filmu igraju: Yul Brynner, Orson Welles, Silva Košćina, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Hardy Krüger, Curd Jürgens, Milena Dravić, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Bata Živojinović, Anthony Dawson, Lojze Razman i Ljubiša Samardžić.

Inače, scenarij Bitke na Neretvi napisali su Ratko Đurović, Stevan Bulajić, Ugo Pirro i Veljko Bulajić

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba