Posjetitelji će tijekom tri dana imati prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina

Predstavljen program 23. Urbanova – festivala pušipela, ali i slavlja međimurskog uspjeha

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

U vinariji Kunčić u Banfiju predstavljen je program 23. Urbanova – festivala pušipela, ali i slavlja međimurskog uspjeha, koje započinje u petak, 17. svibnja, svečanošću otvorenja u Domu kulture u Štrigovi.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da je i novo Urbanovo kruna cjelogodišnjeg rada i ulaganja međimurskih vinara. 

– Ovdje, na imanju obitelji Kunčić, susreću se hrvatska i slovenska granica i ovdje počinje vinorodno područje na kojem ima najviše nagrada za vrhunska vina na tako malom prostoru. Urbanovo je manifestacija koja predstavlja krunu cjelogodišnjeg rada naših vinara i vinogradara, krunu ulaganja i ubiranja plodova vlastitih žuljeva, pameti, iskustva i nasljeđa svojih predaka – naglasio je župan. 

Po prvi puta

Objavio je i novost: za Urbanovo – po prvi puta – kreće vlak iz Zagreba te vozi do glavnog kolodvora u Čakovcu, gdje će Turistička zajednica ‘Hop on Hop off’ busom preuzimati putnike i prevoziti ih do Štrigove.

– Međimurska županija s ponosom daje punu podršku Udruzi Hortus Croatiae i Općini Štrigova kao i našem ponosu –  Urbanovu. Stoga, dođite, budite dio Urbanova i podrške našim vrijednim vinarima – poručio je Posavec.

Dobre odjeke i prije nego što je novo Urbanovo počelo, s javnošću je podijelio direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

– Neću pretjerati ako kažem da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava. Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani – rekao je Grula, čestitavši organizatorima Urbanova – Udruzi vinara i vinogradara ‘Hortus Croatiae’ te Općini Štrigova na angažmanu koji je urodio ovakvim rezultatima.

U ime organizatora, o programu Urbanova govorio je predsjednik ‘Hortus Croatiae’ Robert Horvat.

– Festivalu pušipela prethodit će Urbanovo gurman tjedan koji započinje 3. svibnja te promovira gastronomske specijalitete kraja sljubljene s našim vrhunskim vinima. U četvrtak, 16. svibnja održat ćemo i radionicu pod nazivom ‘Pušipel’ u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, što nas uvodi u 17. svibnja i svečanost otvorenja Festivala pušipela koji će trajati do nedjelje, 19. svibnja – rekao je Horvat, naglasivši da je ove godine partner Urbanova Primorsko – goranska županija koja će na Festivalu pušipela predstaviti svoja vina. U suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi te Državnim arhivom iz Rijeke bit će otvorena i izložba nazvana ‘Povijest vinarstva na Liburniji’.

Posjetitelji će tijekom tri dana imati prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova ‘Hortus Croatiae’, a dom kulture u Štrigovi bit će otvoren od 12 do 19 sati u petak i subotu, te od 14 do 19 sati u nedjelju, a cijena ulaznice iznosi 25 eura. 

U narednom vikendu, 24 i 25. svibnja slijede Dani otvorenih podruma, a Urbanovo 2024. završava misom i blagoslovom vinograda u nedjelju, 26. svibnja.

Sedam šampiona

I ovogodišnje Urbanovo tradicionalno počinje međunarodnim ocjenjivanjem vina, početkom svibnja, o čemu je govorio načelnik Štrigove Stanislav Rebernik. 

– Pred nama je osmo ocjenjivanje vina kroz koje će nas provesti naša uvažena profesorica Ivana Alpez. Na 14. Festivalu pušipela dodijelit će se sedam šampionskih titula u dvije skupine, među kojima se prva odnosi na moslavac, a druga na sve ostale sorte. Nastavljamo i dodjelu nagrade “Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon, u sjećanje na pionira sauvignona u Hrvatskoj. Nedjelja će biti obiteljski dan Festivala pušipela te ćemo osigurati animatora za djecu, a druga novost koju uvodimo je i međunarodna izložba karikatura na temu vina u suradnji s karikaturistom Damirom Novakom – rekao je načelnik. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba