Na branjenom području 12 županija je 300 aktivnih generatorskih postaja

Obrana od tuče kreće 1. svibnja, a provodit će se generatorima. Dronovi su tek ideja 

Objavljeno: 06.04.2024. zagorjeinternational

Obrana od tuče ove godine kreće 1. svibnja, potvrdili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za Radio Stubicu i dodali da su u tijeku sve pripremne radnje.

Obrana od tuče provodit će se, kao i ranijih godina, djelovanjem prizemnih generatora kroz mrežu 300 aktivnih generatorskih postaja na branjenom području 12 županija kontinentalne Hrvatske i Grada Zagreba. 

– S pomoću prizemnih generatora vrši se zasijavanje tučonosnih oblaka kemijskim reagensom srebrovim jodidom. Na području Krapinsko – zagorske županije bit će aktivno 16 generatorskih postaja, a na svakoj od tih postaja radit će po dvoje poslužitelja prizemnih generatora – rekla je Ivana Grljak iz Službe za informiranje.

Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, rekao je pak da taj sustav obrane nije dovoljan.

– Rakete su ukinuli, i nakon što im je istekao rok trajanja uništili, umjesto da smo ih spalili. Lansirne postaje zjape prazne. I njih će trebati ukloniti. Sve su to dodatni troškovi. Bivša ravnateljica nije imala sluha, i svojski se trudila da uništi sustav obrane. Čvrsto se nadam da će novi ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler imati više sluha, jer je to jedan mlad i perspektivan čovjek – rekao je Salatko za Radio Stubicu.

Dodao je i da se pojavila i ideja da se u budućnosti obrana od tuče provodi dronovima, kao što to rade neke druge zemlje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba