Glazbena ikona i nikad prežaljeni genijalac

Prije točno 30 godina umro je jedan od najvećih rokera ikad

Objavljeno: 05.04.2024. zagorjeinternational

Na današnji dan prije točno trideset godina, 5. travnja 1994., svijet je napustio Kurt Cobain, legendarni frontmen Nirvane i ikona glazbenog žanra grunge. Počinivši samoubojstvo sačmaricom osjetljivi glazbenik ostavio je svijet u šoku, a u velikoj tuzi obožavatelji se i danas prisjećaju njegove karijere, prenosi Večernji list.

Biografija

Američki pjevač, tekstopisac i glazbenik Kurt Donald Cobain rođen je 20. veljače 1967. u Aberdeenu, saveznoj državi Washington. Cobain je odrastao u skromnoj obitelji – otac mu je bio mehaničar, a majka konobarica. Kad mu je bilo devet godina, roditelji su mu se razveli, a kasnije je otkrio da ga je to iskustvo zauvijek obilježilo.

Nirvanu je osnovao 1987. s Kristom Novoselicem i Aaronom Burckhardom. Svoj status na grunge sceni potvrdili su nizom hitova, a istaknuli su se pjesmom ‘Smells Like Teen Spirit’ s albuma ‘Nevermind’, koja je kasnije postala svojevrsna himna tog glazbenog pravca.

Heroin i depresija

U posljednjim godinama svog života, Cobain se borio s ovisnošću o heroinu i depresijom. Uz pritisak kojeg mu je radila slava i mučan brak s glazbenicom Courtney Love, ipak se nije uspio izboriti za svoj mir. Osmog travnja 1994. 27-godišnjeg Cobaina našli su mrtvog u njegovoj kući u Seattleu. Pronašao ga je električar koji je tada došao ugraditi sigurnosni sustav.

Cobain je ostavio oproštajno pismo, kojeg je adresirao na izmišljenog prijatelja iz djetinjstva Boddaha. Očevidom koji je uslijedio potvrđeno je da je preminuo 5. travnja, a u tijelu su mu pronađene visoke koncentracije heroina i tragovi diazepama.

Nekadašnji bubnjar Nirvane, a danas pjevač proslavljenih Foo Fightersa Dave Grohl naučio je mnogo nakon smrti dobrog prijatelja.

– Kad je Kurt umro, sjećam se da sam sljedeći dan pomislio: ‘Ja i dalje mogu živjeti tako da ću živjeti svaki dan kao da mi je zadnji. I da bude najgori dan mog života, pokušat ću ga cijeniti’. I dalje se tako osjećam. Nikada ne želim umrijeti. Iskreno, ako mogu ovo raditi i imam predivnu dječicu, ja sam u redu. Tako se osjećam – rekao je Grohl u jednom intervjuu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba