Neke stvari bolje je ostaviti doma

Znate li što sve smijete nositi preko granice?

Objavljeno: 31.03.2024. zagorjeinternational

Prije gotovo svakih blagdana i/ili praznika kada ljudi putuju u inozemstvo postavlja se pitanje što se legalno smije, a što ne smije nositi preko granice, koliko kutija cigareta smije biti u autu, hoće li vam “zalijepiti“ kaznu ako u prtljažniku nađu dva koluta sira i “tablu“ špeka, je li dopušteno prenositi jednaku količinu piva i vina, što je sa žestokim alkoholnim pićima…  

Ima tu nekih nelogičnosti, iz nekih zemalja možete unijeti neograničene količine ribe, iz drugih niti gram mesa, sa slatkišima nećete imati problema nigdje, ali s hranom za bebe hoćete, piše Večernji list.  

Upravo zbog svih tih pravila kojih je toliko da ih katkada nije lako zapamtiti ni samim carinicima Večernjak je sastavio popis svih stvari koje smijete, odnosno ne smijete unositi u Hrvatsku. 

Prvo treba napomenuti kako se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze izvan EU, s izuzetkom Švicarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Dakle, za ova posljednje države vrijede ista pravila kao da prevozite robu unutar EU te tu nema nikakvih ograničenja. Još neka posebna pravila vrijede za Farske otoke i Grenland, ali da dodatno ne kompliciramo ionako dugu listu te dvije države ćemo ovdje izostaviti. Ukratko, ako uvozite robu iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija itd.) limit za uvoz robe ne smije po osobi premašivati 430 eura u pomorskom i zračnom prometu te 300 eura u svim ostalim vrstama prijevoza, odnosno 150 eura za putnike mlađe od 15 godina neovisno kojim prijevoznim sredstvom putuju. 

Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. Oni u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigara, 100 cigarillosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama. 

Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede i za putovanja cestovnim, zračnim i pomorskim prijevozom – svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina te dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba