Nose je proljetne ciklone

Saharska prašina koje često dođe i do Hrvatske izuzetno otrovna i štetna za zdravlje

Objavljeno: 31.03.2024. zagorjeinternational

Stručnjaci u Grčkoj upozorili su da je afrička prašina, koja utječe na atmosferu, otrovna i štetna za ljudsko zdravlje, javlja agencija Anadolu. 

U priopćenju Grčke udruge za bolesti prsnog koša navodi se kako afrička prašina sadrži sitne čestice koje se spajaju s peludom, bakterijama i gljivicama, stvarajući otrovnu smjesu štetnu za ljudsko zdravlje, posebice za dišni sustav, prenosi Fenix magazin

Na oprez se posebno upozoravaju građani s respiratornim problemima. 

Mnogi dijelovi Grčke, posebno otok Kreta, pogođeni su afričkom prašinom koju nosi vjetar koji dolazi s juga. Ta prašina s kišom dođe i do Jadranske obale. 

-U proljeće (ožujak-travanj) ciklone koje se krećući prema istoku, duž sjevernoafričke obale, nose prašinu prema istočnom Sredozemlju. Tipična pješčana oluja s dometom od 200 kilometara nosi 20 do 30 milijuna tona prašine, ponekad i do 100 milijuna – rekli su iz grčke meteorološke službe. 

Grčka prijestolnica često se nađe na putu tim pješčanim olujama, ali ove godine pratile su je posebno visoke temperature zbog kojih je bilo teško disati. 

U središtu Atene 27. ožujka zabilježena su 25,3 Celzijeva stupnja, što je rekord od ožujka 2009. godine, a na Kreti su temperature dosezale čak 32 stupnja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba