HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar osvrnuo se na nadolazeće izbore, pojasnio zašto stranka na izbore ide s HDZ-om te poručio:

“Politika mora biti u službi građana. Nikad nismo i nećemo odustati od tog cilja”

Objavljeno: 30.03.2024. VH

Uoči važnih izbora za hrvatsku politiku, a time i za građanstvo, donosimo vam intervju s HNS-ovim saborskim zastupnikom Predragom Štromarom koji se u razgovoru osvrnuo na to kako će HNS izaći na nadolazeće izbore, posebice u trećoj izbornoj jedinici, dotaknuo se i temeljnih vrijednosti Hrvatske narodne stranke za koje ističe da su i danas nepromijenjene, ali se osvrnuo i na ono što smatra svojim najvećim uspjesima tijekom rada u Hrvatskom saboru. 

Iza Vas je četverogodišnji saborski mandat. Koliko ste zadovoljni rezultatima svoga rada i što biste mogli izdvojiti kao najznačajnije uspjehe? 

Neki mi zamjeraju da kao saborski zastupnik HNS-a nisam bio dovoljno vidljiv i dovoljno glasan za saborskom govornicom. No, moje životno iskustvo daje mi za pravo da kažem da ne treba galamiti i ne treba prstom upirati u neistomišljenike da bi ostvarili rezultate. I u ovom mandatu HNS je pokazao kako se rješavaju stvarne potrebe naših građana. Uvjet potpore ovoj Vladi bio je dostupnost dječjih vrtića svoj djeci. To je i ostvareno. Stvoren je sustav koji omogućuje jednake startne pozicije za svako dijete. Osigurana je fiskalna održivost i privatnih i javnih vrtića te su stvoreni uvjeti za nova ulaganja i širenje vrtićkih kapaciteta, kao i bolji materijalni uvjeti zaposlenih u vrtićima. Fiskalnim rasterećenjima omogućili smo dodatni vjetar u leđa našim gradovima i općinama. Također, posebno bi htio istaknuti da je zahvaljujući naporima HNS-a, riješen višegodišnji problem gotovo 100.000 tona baliranog otpada u Varaždinu. Osigurana su i dodatna sredstva u iznosu od 2,7 milijuna eura za obnovu dvorca Opeka, budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi – Arboretum Opeka. Također, upravo je HNS inicirao državno financiranje konstrukcijske obnove potresom pogođenih područja u 100 postotnom iznosu za osnovnu nekretninu. Predložili smo i rješenje za subvencioniranje ugradnje dizala u višestambene zgrade, kao i ono za novi ciklus legalizacije nekretnina, kako bi se one mogle legalizirati bilo kada. Oba rješenja integrirana su u zakonske prijedloge koji su u proceduri.

U kakvoj je poziciji HNS danas?

HNS je oduvijek bio stranka dosljedna svojim vrijednostima, povezujući narodnjačke korijene i općeprihvaćene liberalne svjetonazore. Kroz sve ove godine, HNS je prošao svojevrsnu katarzu i ostao točka okupljanja i ishodište umjerenih, građanskih i konkretnih politika čiji su programi realni i provedivi, a rezultati mjerljivi i u korist građana. Ponosni smo na rezultate rada naših gradonačelnika, načelnika i vijećnika u jedinicama lokalne samouprave. Povjerenje građana nastavit ćemo stjecati rezultatima tamo gdje smo u vlasti te dobrim radom i umjerenim  politikama tamo gdje smo u oporbi. Politika mora biti u službi građana. Nikad nismo i nećemo odustati od tog cilja. 

Na razini cijele Hrvatske treba jedna stranka koja će s rezultatima ići pred građane. Upravo su rezultati ti, koji uz politike usmjerene na ljude, motiviraju građane da glasaju za HNS. Prošli lokalni izbori pokazali su da je HNS i dalje bitan faktor politike Sjevera Hrvatske, ma koliko neki to ne željeli priznati. Upravo zbog svog stupnja razvoja, Sjever Hrvatske je pogodno područje za razvoj snažne građanske, centrističke i liberalne opcije, a ljudi ovog područja biraju svoje političke opcije više mjerljivim rezultatima, a manje nostalgijom i emocijama.

HNS je odlučio da će na izbore u tzv. točkastoj koaliciji s HDZ-om, a Vi ćete biti na listi u trećoj izbornoj jedinici? 

Ova odluka nije donijeta na temelju ideologija ili političkih interesa, već na konkretnom programu i projektima koji su ljudima važni. Naši prioriteti su obrazovanje, znanost, kultura, gospodarstvo, socijalna pravda, zaštita okoliša i europske vrijednosti. Kako bi maksimizirali koalicijski potencijal odlučili smo da će u III. izbornoj jedinici, uz mene, na listi biti i predsjednik ŽO HNS-a Krapinsko – zagorske županije i izuzetno uspješan načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, a u IV. izbornoj jedinici, HNS-ov kandidat bit će Marin Babić, gradski vijećnik Grada Osijeka.

načelnik Kumrovca Robert Šplajt

Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom unutar koalicije, koja je omogućila realizaciju brojnih projekata od značaja za građane Republike Hrvatske. Ova suradnja je bila temelj za postizanje značajnih političkih uspjeha i stvaranje boljeg životnog standarda za sve sugrađane.

HNS se priprema za izbore s ciljem da zastupa interese građana, posebno u trećoj izbornoj jedinici gdje imamo jaku podršku. Iza nas su konkretni rezultati koji nam daju legitimitet za povjerenje birača, a isto tako imamo jasne ciljeve i konkretne projekte koje će oblikovati bolju budućnost za sve. HNS je uvijek bio otvoren za suradnju s onim političkim opcijama koje dijele našu viziju i naše vrijednosti, a razgovaramo s onim strankama koje poštuju demokratske principe i vladavinu prava te koje su spremne raditi na reformama i razvoju Hrvatske.

Naš stav se ne mijenja s obzirom na razinu političkog djelovanja, jer mi smo dosljedni i principijelni u našem djelovanju. Stranka smo koja je pokazala da zna upravljati i donositi kvalitetne odluke u interesu građana, pa makar na svoju političku štetu.

Što očekujete od ove kampanje?

Hrvatska je trenutno podijeljena više nego ikad, s politikom koja postaje sve udaljenija od ljudi. Javni prostor je zagušen svađama, uzrokovanim ideologijama i različitim interesima. HNS nikada nije bio dio tih podjela niti će biti. Prilazimo svojim biračima s čistim srcem, s konkretnim programom, a jedino što nam je važno je da potencijalni partneri podrže naš program. HNS je pokazao da zna upravljati i donositi kvalitetne odluke u interesu građana.

Spomenuli ste svađe na političkoj sceni, a vidimo da otrovne strelice idu s oba tabora, i HDZ-ovog i SDP-ovog. Kako komentirate poteze predsjednika Milanovića?

Meni kao čovjeku nije prirodno omalovažavati, prijetiti, galamiti… Mnogi su mi i zamjerali jer sam u Saboru bio previše tih. Ali zar se stvarno politika vrednuje prema decibelima i cirkusima za govornicom? Možda u nekim uskim političkim krugovima da, ali upravo zbog toga je politika sve udaljenija od stvarnog života. Ljudima trebaju uređene ceste, sanirana klizišta, jeftiniji vrtići i krov nad glavom, bolji standard i programi koji garantiraju da će nam sutra biti bolje nego što je danas. I to je ono za što se zalaže HNS. Ne želim ulaziti u svađe niti komentirati tuđu retoriku, ali prvenstveno je bitno poštivati institucije ove države, od Ustavnog suda kao najviše instance pa na dalje.

Kakva su Vam očekivanja na izborima? 

HNS je parlamentarna stranka od prvog saziva Hrvatskog sabora i ima dugu i bogatu povijest, koja je uvijek bila na strani građana i njihovih prava. Uvijek nam je cilj da onim što imamo na raspolaganju učinimo maksimum za naše građane ne odstupajući od umjerene, provedive i realne politike zdravog razuma, rada i rezultata. 

Očekujemo da ćemo na izborima postići rezultate koji odražavaju našu predanost i rad te da ćemo zadržati parlamentarni status. Vjerujemo u snagu našeg programa i naše veze s biračima. Dobro je da građani imaju mogućnost izbora i na njima je da izaberu najbolje. Hoće li to biti konstruktivna politika ili destrukcija. Stabilnost i razvoj ili konflikt i podjele. Politički kredibilitet temeljen na konkretnim rezultatima ili populizam bez stvarnih rješenja. Nikad nisam sumnjao u njihove izbore, jer znam da je našim građanima važno da ih politika stavi na prvo mjesto i da kao zemlja idemo naprijed. Svaki pojedinac ima ista prava na razvoj, na zaposlenje i pristojna primanja, svako dijete ima pravo na jednake uvjete obrazovanja, a na nama je da ljude slušamo što žele i trebaju, i na kraju da svima ta jednaka prava i omogućimo. Program smo uvijek radili na temelju toga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba