Iako im je ovo bio tek drugi susret s takvim tipom oružja, pokazali su zavidne vještine

Zagorski umirovljeni veterani upoznali se s novim, modernim naoružanjem

Objavljeno: 26.03.2024. zagorjeinternational

Tridesetak zagorskih veterana okupljenih u Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja, u subotu je na vojnom strelištu ‘Jamadol’ u Karlovcu, u okviru temeljne i primarne aktivnosti Zbora, a to su obuka i osposobljavanje svojih članova, provelo bojevo gađanje iz hrvatske jurišne puške VHS-D2 i pištolja HS-9. Cilj je ovog gađanja, a ponovno nakon rujna 2021. godine, bio da hrvatski vojni i policijski časnici, dočasnici, vojnici i policajci, mahom sudionici Domovinskog rata, a sada umirovljenici, nakon početnog upoznavanja s novim vatrenim oružjem kojim su naoružani Hrvatska vojska i Policija, osvježe znanja i vještine te nakon kratke obuke praktično isprobaju njegovu uporabu i efikasnost. 

Gosti zagorskih časnika i veterana Domovinskog rata bilo je osmero slovenskih veterana iz Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo – Šmarje pri Jelšah i Velenje s kojima je u proteklih nekoliko godina uspostavljena intenzivna prekogranična suradnja. Posebni gosti bili su Zagorci, pripadnici Zbora narodne garde i Policije koji su hrabro i požrtvovno branili, obranili i oslobađali Hrvatsku.

Zahvaljujući Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske koji su odobrili korištenje strelišta te ga pripremili, a najposlije i proizvođaču naoružanja, ‘HS-Produktu’ iz Karlovca, te direktoru firme gospodinu Željku Pavlinu i njihovim instruktorima koji su proveli kratku i intenzivnu obuku te osigurali puške i pištolje s potrebitom količinom streljiva, zagorski su se časnici i njihovi gosti tako na najbolji način upoznali s vrhunskim hrvatskim pješačkim naoružanjem koje nisu u svom ratnom i poslijeratnom radnom vijeku koristili s obzirom na to da je spomenuto naoružanje dizajnirano i proizvedeno nakon njihovog napuštanja djelatne službe. Stečeno znanje moći će, zatreba li, prenijeti na pričuvni sastav Hrvatske vojske i Policije.

I premda su Zagorci i njihovi gosti uključeni u ovaj projekt tek drugi puta rukovali s ovim modernim naoružanjem, važno je napomenuti da su rezultati gađanja bili odlični. Iskustvo iz Domovinskog rata, iako na sasvim drugom tipu naoružanja, ipak je pomoglo u korištenju ovog, u svjetskim razmjerima, vrhunskog naoružanja proizvedenog po najnovijim zahtjevima bojišnice i prema NATO standardima. 

Dodajmo i da jurišnu pušku VHS-D2 u NATO kalibru 5,56×45 mm, osim Hrvatske vojske i policije, koristi više vojski i policija u svijetu, a da je pištolj HS-9 u kalibru 9 mm najprodavaniji pištolj na američkom tržištu. 

Samo putovanje u Karlovac, kao i ostali prateći sadržaji, potpomognuti su od strane Krapinsko – zagorske županije, a organizaciju, pripremu i provedbu gađanja na primjerenoj je razini, uz provođenje svih sigurnosnih mjera, proveo Izvršni odbor Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja.  

Pripremili: Zdravko Senčar i Branko Gradišnik

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba