Najprestižnija hrvatska glazbena nagrada otišla je Dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu

IZUZETNO PRIZNANJE, BRAVO! Mladi Varaždinci osvojili ‘Porina’

Objavljeno: 26.03.2024. zagorjeinternational

Povodom velikog uspjeha kojeg su ostvarili članovi Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu osvojivši najugledniju hrvatsku glazbenu nagradu ‘Porin’ za najbolju izvedbu klasične glazbe, antologijske Bachove “Muke po Mateju, BWV 244”, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je njima u čast prijem u Županijskoj palači u Varaždinu. Uz župana, prijemu su nazočili i njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, dr.sc. Zdenka Weber, muzikologinja i diplomatkinja, prof. Rosana Cepanec, voditeljica Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, prof. Mihajla Kovačević, predsjednica Zbora ‘Chorus angelicus’, predsjednik Udruge ‘Aulos’ Vladimir Gotal te prof. Dada Ruža iz Glazbene škole u Varaždinu kao i prvakinja Opere HNK u Zagrebu Ivana Lazar.

Podsjetimo, riječ je o nosaču zvuka predstavljenom prošle godine, na posljednji dan održavanja 53. Varaždinskih baroknih večeri. Izdan je u nakladi Vladimira Gotala iz udruge Aulos, a sadrži snimku koncertne izvedbe povodom 25. obljetnice Varaždinske biskupije održane 28. rujna 2022. godine u varaždinskoj katedrali.

Uz Mješoviti pjevački zbor ‘Chorus angelicus’, nastupili su orkestar ‘Capella Savaria’ (čiji je umjetnički voditelj Zsolt Kalló), Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu te solisti Ivana Lazar (sopran), Tia Pikija (sopran), Sonja Runje (alt), Hugo Hymas (kontratenor), Franko Klisović (kontratenor), Emanuel Tomljenović (tenor), Grga Peroš (bariton) i Krešimir Stražanac (bas). Dirigent je bio maestro Anđelko Igrec.

Čestitavši svima na uspjehu, župan Stričak je naglasio kako je nagrada ‘Porin’, kao najprestižnija nagrada iz područja glazbenog stvaralaštva, veliko priznanje samom zboru, a isto tako i Glazbenoj školi.

‘Glazba je dar’

– Ovo je izuzetno veliko priznanje vodstvu Škole, profesorima, mentorima i, naravno, samim učenicama i učenicima. Ta nagrada je došla baš u pravo vrijeme, povodom Dana darovitih učenika, jer i glazba je jedan dar. Upravo zahvaljujući našoj Glazbenoj školi i svima koje sam nabrojio, oni mogu taj svoj dar razvijati u našoj školi. Još jednom čestitke i hvala svima – rekao je župan Stričak.

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić je istaknuo kako učenici i profesori redovito osvajaju nagrade na najprestižnijim glazbenim natjecanjima.

– Zahvaljujem svima, prije svega, naravno, zboru ‘Chorus angelicus’ i njihovom umjetničkom ravnatelju Anđelku Igrecu što je pozvao Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu da se pridruži i pridonese projektu izvedbe “Muke po Mateju” Johanna Sebastiana Bacha na Varaždinskim baroknim večerima. Sva sreća da je i taj koncert na Varaždinskim baroknim večerima bio snimljen i da je gospodin Vladimir Gotal Dodek uspio iz tog koncerta izvući snimku koja je nagrađena najprestižnijom diskografskom nagradom u Republici Hrvatskoj – kazao je ravnatelj.

Rosana Cepanec, voditeljica Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu istaknula je da je ova nagrada velika stvar za svako dijete, odnosno kako je za svakog mladog umjetnika dobivena nagrada ujedno i jako velika prilika.

– Svima koji su sudjelovali u ovoj izvedbi smo jako zahvalni te čestitamo i maestru Igrecu i svim solistima, zboru ‘Chorus angelicus’, te gospodinu Gotalu koji je sve to snimio. Ovo je veliko priznanje za naš rad, ali i veliko priznanje za rad varaždinske glazbene škole, prvenstveno za rad dječjih zborova koji su zaista prepoznatljivi u našoj županiji – rekla je Cepanec.

25. obljetnica 

Mihajla Kovačević, predsjednica zbora ‘Chorus angelicus’ se zahvalila svima koji su sudjelovali na ovom velikom projektu, na čelu s maestrom Anđelkom Igrecom.

– Nama je ova nagrada došla baš u pravo vrijeme. Mi ove godine slavimo 25. obljetnicu postojanja zbora. Nadam se da mi maestro Igrec neće zamjeriti, nama je ovo zajedno s njime drugi ‘Porin’, s obzirom na to da je upravo maestro Igrec osvojio Porina 2010. godine. Zahvaljujem se svim članovima zbora ‘Chorus angelicus’ i njihovom angažmanu jer zapravo stajati uz bok profesionalaca i dobiti takvu nagradu izuzetna nam je čast – zaključila je Kovačević.

Ponos i zadovoljstvo što je sudjelovao u ovome projektu izrazio je i Vladimir Gotal.

– Trebalo je iz zbora izvući sve ono najbolje i to je velika stvar, to ne može svatko i zato je ova izvedba “Muke po Mateju” tako dobra. Trebalo je sve to snimiti i mnogo puta preslušati, odnosno uložiti puno truda  da bi se došlo do konačnog cilja – rekao je Gotal.

Obrativši se u ime svih učenica, Bela Ostroški je rekla kako su svi jako sretni što su imali prilike nastupiti i pokazati svoje glazbeno umijeće.

– Svi smo jako zahvalni što smo dobili priliku sudjelovati, što smo bili dio toga i što je krajnji rezultat jako dobar. Sigurna sam da su svi uživali, jer mi smo uložili veliki trud, ali mislim da nikome nije bio problem s obzirom na krajnji ishod – rekla je Ostroški. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba