Prag rizika od siromaštva lani je za jednočlano kućanstvo iznosio 5924 eura na godinu

VELIK RAST SIROMAŠTVA U RH: Kraj s krajem teško spaja 847.000 ljudi

Objavljeno: 24.03.2024. zagorjeinternational

Hrvatska je lani zabilježila prilično visok i neočekivan rast broja osoba koje žive u riziku od siromaštva, donosi Danica.

Stopa rizika od siromaštva je postotak osoba koje imaju raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Prag rizika od siromaštva postavljen je na 60 posto od srednje vrijednosti (medijana) raspoloživog dohotka svih osoba.

Prag rizika od siromaštva lani je za jednočlano kućanstvo iznosio 5924 eura na godinu (494 eura mjesečno) dok je za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina iznosio 12.440 eura na godinu (oko 1000 eura mjesečno).

Ne mogu na more

Prema novom terenskom istraživanju Državnog zavoda za satistiku, lani je 19,3 posto osoba živjelo u riziku od siromaštva, a predlani je stopa rizika iznosila 18 posto. Lani je, dakle, u riziku od siromaštva bilo čak 743.000 stanovnika, što je oko 50.000 više nego prethodne godine.

To je najviša stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u proteklih pet godina. Pritom je stopa rizika od siromaštva za Panonsku Hrvatsku (Slavonija) iznosila 29,4 posto, Jadransku Hrvatsku 17,5 posto, Zagreb 10,5 posto, Sjevernu Hrvatsku 17,7 posto.

Prema anketi DZS-a, lani je 6,2 posto stanovnika živjelo u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, a čak 39,4 osoba u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti niti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće za sve članove kućanstva.

Drugim riječima, sudeći po anketi DZS-a, oko 1,5 milijuna hrvatskih žitelja ne mogu si priuštiti tjedan dana odlaska na more tijekom ljeta.

Kraj s krajem

Ukupno 41,4 posto osoba žive u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlastitih sredstava u iznosu od 405 eura. Da vrlo teško ili teško spajaju kraj s krajem reklo je ukupno 22 posto osoba. To je 847.000 ljudi.

Anketa o dohotku stanovništva je istraživanje na panelnom uzorku slučajno izabranih kućanstava. Panelni uzorak podrazumijeva da ta kućanstva ostaju u uzorku četiri uzastopne godine te se tako ponovno anketiraju.

Ukupni uzorak čini 12.112 kućanstava, a u tom izabranom uzorku tijekom prošle godine uspješno su anketirana 8623 kućanstva, tumače u Državnom zavodu za statistiku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba