Udruga ‘Europa Donna’ Krapina na Trgu Ljudevita Gaja organizirala Dan narcisa

OSVIJESTIMO SE! Rano otkrivanje karcinoma znači puno veće šanse za ozdravljenje

Objavljeno: 23.03.2024. VH

Udruga ‘Europa Donna’ Krapina na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini organizirala je središnje županijsko obilježavanje Dana narcisa – spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Ravnateljica Udruge Janja Kantolić otkrila je da je ovog tjedna u Hrvatskoj po prvi puta nabavljen prvi uređaj za vakuumsku biopsiju dojki koji će uvelike pomoći prilikom otkrivanja i liječenja raka dojke, a u skupljanju sredstava za nabavu uređaja sudjelovala je i Udruga ‘Europa Donna’ Krapina.

Naša operna pjevačica Barbara Suhodolčan Vrbički ambasadorica je Udruge.

– Velika mi je čast što me ravnateljica pitala da budem ambasadorica i jako mi je drago da smo danas napravili ovaj događaj jer prevencija i edukacija ljudi je jako bitna i mogu igrati veliku ulogu u sprečavanju i liječenju raka dojke – poručila je Suhodolčan Vrbički.

Doktorica medicine, specijalistica javnog zdravstva, ujedno i koordinatorica nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za područje KZŽ Marina Stanković Gjuretek podsjetila je da se nacionalni program u Hrvatskoj provodi od 2006 godine.

– Zavodi za javno zdravstvo koordiniraju provedbu programa u koje su uključene žene starosne dobi od 50 do 69 godina. U tijeku nam je osmi ciklus, a pozivamo godišta od 1954. do 1973. Cilj je otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je ona izlječiva – poručila je doktorica. 

Akciju je došao podržati i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je izrazio zabrinutost zbog podataka koji govore da je pojava karcinoma sve veći javno-zdravstveni problem.

– Treba podržavati bilo kakve akcije koje su organizirane s ciljem prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, pa stoga i Grad Krapina već godinama podržava Udrugu ‘Europa Donna’ koju pomažemo na sve načine, pa i financijski. Priznajem da mi je drago da se svake godine organiziraju razna događanja, posebice Dan narcisa, i drago mi je da smo ovdje na trgu i podižemo svijest građana i podsjetimo ih da obavljaju preglede jer rano otkrivanje karcinoma znači puno veće šanse za ozdravljenje – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba