Crno zlatno na sjeveru Hrvatske

NOVA BUŠOTINA: Pored Koprivnice će uskoro poteći čak 12.000 litara nafte na dan

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Nova naftna bušotina na području Koprivničko-križevačke županije uskoro bi trebala započeti s radom. Naime, na području općine Sokolovac je nakon opsežnih istraživanja napravljena istražna bušotina koja je pokazala dobre rezultate, a INA se odlučila na daljnju izgradnju bušotine. Ovih je dana ova kompanija podnijela zahtjev za ocjenu utjecaja na okoliš ovog projekta, koji će u sebi sadržavati i izgradnju naftovoda, piše Podravski

 – Na budućem eksploatacijskom polju ugljikovodika Jankovac INA u narednom razdoblju namjerava pokrenuti proizvodnju ugljikovodika iz bušotine Jankovac-1. S ciljem zadovoljavanja visokih standarda zaštite okoliša, u planu je izgradnja 11,5 kilometara cjevovoda kojim će se sva proizvedena kapljevina (nafta, naftni plin i slojna voda) transportirati do najbliže sabirne stanice na eksploatacijskom polju Jagnjedovac. U tijeku je ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju proizvodnog sustava – naveli su u INA-i. 

 Kada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da procjenu utjecaja na okoliš, uslijedit će daljnje procedure dobivanja svih potrebnih dozvola. No, u hrvatskoj su naftnoj kompaniji, čiji je jedan od dva vlasnika i Hrvatska, uputili svojevrsnu kritiku za sporu i nepotrebnu administraciju. 

 – S obzirom na dosadašnja iskustva s procedurama ishođenja dozvola, početak proizvodnje teško je očekivati prije 2028. godine. Ubrzavanje ovih procesa po uzoru na druge europske zemlje znatno bi unaprijedilo isplativost ovakvih projekata u zemlji te pridonijelo bržem ostvarivanju koristi za sve uključene dionike poput lokalne i regionalne samouprave te društva u cjelini – istaknuli si iz INA-e. 

Početna dnevna količina pridobivanja iznosi 12 metara kubika nafte na dan, što iznosi 12.000 litara nafte, što pak godišnje iznosi 27.500 barela uz proizvodnju i prirodnog plina, koji se neće spaljivati na baklji, već će se kroz cjevovod distribuirati u stanicu za preradu pa u energetsku mrežu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba