'SJEVER DOLAZI': Nezavisna platforma sjever predstavila program

POSAVEC: Podržat ćemo vladu lijevog centra, bit ćemo faktor koji će imati snažan utjecaj na parlamentarnu većinu

Objavljeno: 18.03.2024. Alen Brodar

U Čakovcu je danas predstavljen program Nezavisne platforme Sjever, stranke čiju će listu predvoditi međimurski župan Matija Posavec. Uz njega su predstavljanju programa, među ostalima nazočili i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, načelnik Radoboja Anđelko Topolovec te načelnik Jalžabeta Rajko Solar.
Predstavljajući program stranke, Matija Posavec je istaknuo kako je na političkoj sceni Hrvatske danas vidljiva sve veća polarizacija društva, uzrokovana političkim djelovanjem pojedinih opcija, prenosi eMedjimurje.

Slobodnomisleći ljudi

– Ova polarizacija udaljava politiku od stvarnih problema građana, s raspravama svedenim na prepucavanja. Parlamentarna retorika nedostaje konkretnim rješenjima i vizijom za budućnost. Centralizacija se i dalje provodi ispred decentralizacije, posebno u zdravstvenim ustanovama. Novi i nezavisni politički akteri su nužni za demokratizaciju društva i prilagodbu dinamičnom okruženju. Nova politička Nezavisna platforma Sjever okuplja slobodnomisleće ljude bez veza s političkim strankama ili ideologijama. Cilj je izgraditi politički i građanski centar, nužan za političku stabilnost. Ova platforma okuplja više od 20 gradonačelnika i načelnika iz tri županije u 3. izbornoj jedinici. Oni će iznijeti listu iskusnih političara s rezultatima, projektima i znanjem za suočavanje s izazovima. Nezavisna platforma Sjever jamči zaštitu interesa Sjevera, što do sada nije bila praksa. Politika se mora okrenuti stvarnim problemima i projektima. Budućnost treba biti prioritet, uz odvažnost, spremnost na donošenje odluka i odgovornost za javni interes. Cilj je stvoriti zdravo i napredno društvo te se uspoređivati s najnaprednijim europskim regijama. Nadalje, nova politička paradigma traži ljude koji se bore za istinske demokratske vrijednosti poput otvorenosti i tolerantnosti. Nezavisna platforma će se suočiti s napadima, ali će ostati fokusirana na konstruktivnu politiku i konkretne rezultate. Ponos mora rasti na postignućima građana u različitim područjima, te na visokim standardima radnih prava, zdravstvene skrbi, jednakosti pred zakonom i drugim područjima. Želja je za boljom budućnosti i razvijenom Hrvatskom kao ravnopravnom članicom Europske unije. Bit ćemo faktor koji će imati snažan utjecaj na parlamentarnu većinu – istaknuo je Matija Posavec, dodajući da NPS očekuje tri mandata u Saboru u III. izbornoj jedinici te još jedan ili dva u ostalim izbornim jedinicama.

Posavec je, upitan, komentirao situaciju s kandidaturom predsjednika Republike Milanovića, ustvrdivši da se predsjednik RH ima pravo kandidirati i da je ‘napravio veliku stvar za političku scenu Hrvatske’.

Veća izlaznost

– Ako će ovom kandidaturom i samim datumom izbora, koji je prvi put u srijedu (17. travnja), izaći veći broj građana na izbore, mislim da se već time dobilo jako puno jer će biti veći postotak izlaska na izbore, veći demokratski legitimitet nakon formiranja Hrvatskog sabora pa, prema tome, ne bi bilo apsolutno ništa loše u tome – ocijenio je Posavec.
Na pitanje o tome gdje vidi NPS u polarizaciji između crvenih (lijevo) i plavih (desno) i kako će to utjecati na male stranke, Posavec je kazao da će to na neke utjecati loše, a na neke dobro.

– Svaka kriza, svaki trenutak na koji ne možete računati pa se on dogodi, za neke je loš, a za neke je on prilika. Mi svaku krizu, pa i ovu, želimo pretvoriti u priliku za nas – rekao je Posavec i ponovio da će nakon parlamentarnih izbora, ako podrška NPS-a bude potrebna ili ovisno o broju mandata koje će dobiti, podržati vladu lijevoga centra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba