Donesena je odluka

Ustavni sud: Milanović ne može biti na listi dok je predsjednik

Objavljeno: 18.03.2024. zagorjeinternational

Ustavni sud odlučio je da predsjednik Zoran Milanović ne može biti na listi za parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Ustavni sud održao je sjednicu na kojoj su donijeli odluku o tome može li predsjednik Milanović izaći na izbore kao premijerski kandidat na izbornoj listi SDP-a, u 1. izbornoj jedinici, u kojoj će se natjecati i premijer Andrej Plenković. Devet sudaca glasalo je za odluku, dok su Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović bili protiv.

– Postoji interes javnosti. Na temelju članka 125, u postupku nadzora, objavljujemo upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu Milanovića da će se kandidirati kao neovisni i nestranački kandidat SDP-a. Ustavni sud upozorava sva tijela u procesu. Članak 96. propisuje da ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ne smije biti na listi niti kandidat – rekli su iz Ustavnog suda.

– Kandidiranje Predsjednika Republike, dok obnaša tu dužnost, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te njegovo isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili neku drugu javnu ili profesionalnu dužnost, nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti (članak 4. Ustava) – zaključili su ustavni suci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba