ZAGORSKA SELA: Uređuje se nova mrtvačnica, proširuje se javna rasvjeta, a posebno se vesele prvom vrtiću u povijesti općine:

“Bit će mjesta za 32 djece što je sada dovoljno, no nadamo se da će se s godinama javiti potreba za proširenjem”

Objavljeno: 14.03.2024. Vanja Hozmec

U općini Zagorska Sela nedavno je završila 54.000 eura vrijedna druga faza velikog projekta, izgradnje prve mrtvačnice na području općine. Općina je sada, kako je rekla načelnica Ksenija Krivec Jurak, prijavila i treću fazu ovog važnog projekta, a rezultati natječaja željno se očekuju kako bi se sve privelo kraju.

– Na samom početku smo morali riješiti imovinsko – pravne odnose koji su bili dugogodišnji kamen spoticanja, potom smo u prvoj fazi izgradili sam objekt, postavljena je stolarija, obavljeno je unutarnje žbukanje i postavljanje podova, a u tijeku su vanjski radovi što uključuje postavljanje fasade, uređenje okoliša i postavljanje struje. Priprema se objekt za stavljanje u funkciju i nadamo se da će nam sredstva za treću fazu biti dostatna da sve bude kako treba – rekla je načelnica Krivec Jurak. 

Prvi vrtić  

U fazi je i projektiranje rekonstrukcije takozvane zgrade ‘stare škole’ u Zagorskim Selima gdje će se otvoriti područni vrtić, prvi u povijesti općine.  

– Planirane su dvije vrtićke skupine, jaslička i mješovita, za ukupno 32 djece što će nam u ovoj početnoj fazi biti dovoljno s obzirom na naše potrebe. Ovo je stvarno povijesni projekt jer će Zagorska Sela po prvi puta dobiti dječji vrtić, a što je značajno i iz aspekta demografskih mjera jer se nadamo i očekujemo da će to doprinijeti ostanku mladih na području naše općine – rekla je načelnica i dodala da bi je svakako veselilo da se onda s godinama javi i potreba za proširenjem kapaciteta.

Općina je nabavila i energetski učinkovite solarne lampe za proširenje javne rasvjete.

– Lani smo napravili pilot projekt sa solarnim lampama koji se pokazao izrazito dobar, tako da ove godine idemo u proširenje u naseljima Brezakovec i Gornji Škrnik gdje nije bilo uvjeta za postavljanje klasične javne rasvjete, a nove će lampe dobiti i jedan dio Zagorskih Sela. Među našim prioritetima je svakako samoodrživost, a takva rasvjeta nam je iz tog razloga izuzetno zanimljiva jer jednom kad se postavi, više ne predstavlja troškove za naš proračun – pojasnila je Krivec Jurak.

Važne investicije 

U punom jeku su i radovi na rekonstrukciji dječjeg igrališta u Zagorskim Selima gdje će se postaviti nova staza, nekoliko novih sprava za igru te ‘workout fitness’ sprave što će zaokružiti cijelu priču, a projekt vrijedan oko 70.000 eura je sufinanciran preko LAG-a ‘Zagorje – Sutla’. Tu je onda i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Zagorska Sela – Brezakovec – Škrnik, dionica dugačka četiri kilometra, koju Općina planira aplicirati na jednu od najavljenih mjera europskih fondova. Također, ovih je dana uređen i poštanski ured.

– Prostor se dugo godina nije uređivao, pa smo sada investirali u popravak zidova što je uključivalo žbukanje i krečenje, postavilo se centralno grijanje umjesto dosadašnjih plinskih peći, a postavio se i novi pod. Imamo dobru suradnju s Hrvatskom poštom, pa smo dogovorili da će kroz koji dan u naš poštanski ured stići i novi pult – dodala je za kraj Krivec Jurak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba