Predstavljen rad OB Zabok koja je u 2023. obradila rekordni broj pacijenata - njih 425.205

U ovoj godini konačno se planira riješiti veliki problem parkinga kojeg je u jutarnjim satima gotovo nemoguće naći

Objavljeno: 11.03.2024. Vanja Hozmec

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina i župan Željko Kolar predstavili su rad Opće bolnice Zabok u protekloj godini te najavili najvažnije projekte koji će se realizirati u ovoj godini. 

Kako je istaknuo ravnatelj Vančina, 2023. godine pao je rekord. Naime, bolnica je obradila čak 425.205 pacijenata, odnosno, gotovo 45.000 pacijenata više u odnosu na godinu ranije. Također, veteranska bolnica je u 2023. primila 21.690 pacijenata. 

Za milijun manje

– U 2023. godini, kada gledamo sve uplate koje su stigle na račun, imamo višak prihoda nad rashodima u iznosu od 58.712 eura. Ono što knjigovodstvo iskazuje je manjak od 2.273.365 eura, no sve obveze koje su stigle na račun i koje su podmirene su smanjene za milijun eura, tako da možemo reći da smo dobro poslovali – rekao je ravnatelj. 

Bolnica trenutno ima 710 zaposlenika, a kako je istaknuo ravnatelj, trenutno ima najbolji omjer zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, 80:20. Također, dodao je i da je trenutno 54 liječnika na specijalizaciji. 

– Moramo posebno reći da je bolnica 2023. imala državnu financijsku reviziju poslovanja i dobili smo bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja. Malo tko se time može pohvaliti. Uz to, posebno smo ponosni na naš laboratorij koji ima prestižnu akreditaciju uz njih još samo devet u Hrvatskoj. Pokrenuli smo i akreditaciju ‘predaudit’ gdje smo već ostvarili rezultat od 79 posto, a u petak smo dobili rezultate da smo zadovoljili sve uvjete i dobit ćemo certifikat američkog standarda kvalitete – istaknuo je Vančina. 

Osvrnuo se potom i na liste čekanja koje su rak-rana u svim hrvatskim bolnicama.

– Liste čekanja se trudimo smanjiti, a koncentriramo se da one najbitnije preglede poput ultrazvuka srca, štitnjače, vena, dojki i slično, a koje se obavljaju magnetnom rezonancom i CT-om, nastojimo dodatno smanjiti liste čekanja i dovesti ih u razumne granice, odnosno, sve što je iznad 150 dana je po meni veliki problem – izjavio je ravnatelj o listama čekanja te dodao da se većina pregleda čeka od 100 do 150 dana. 

U 2023. godini uvedene su i neke novine.

– Krajem 2022., početkom 2023. smo instalirali uređaj za magnetnu rezonancu i danas radimo sve norme koje nam je postavio HZZO, digitaliziramo se gdje je to moguće da što više olakšamo procese za pacijente, ali i za nas u bolnici, uveli smo laparoskopsku operaciju debelog crijeva, primjenjujemo plazmu obogaćenu trombocitima u terapiji boli, povećali smo broj operativnih zahvata u okviru dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, Ginekologiju smo osnovali kao službu s tri velika odjela… – pobrojao je ravnatelj.

Velik dio sredstava odlazi na opremanje i održavanje bolnice. U 2023. godini je na investicijsko i tekuće održavanje otišlo 348.968 eura, dok je za opremu i ulaganje u građevinske objekte izdvojen 653.661 euro.

– U 2024. godine sredstva će biti veća za pola milijuna eura, 250.000 eura sredstava stiže izravno od Krapinsko – zagorske županije. Planiramo klimatizaciju cijele zgrade, smanjiti liste čekanja, nadograditi zračnu poštu, realizirati sustav samostalnog upisa pacijenata, unaprijediti organizaciju rada… – pobrojao je ravnatelj samo neke od planova.

Parking 

Jedan od najvećih problema je svakako pronaći parking u krugu bolnice s obzirom na to da su postojeći kapaciteti, a što se pokazuje iz dana u dan, premali.

– Ove smo godine planirali proširiti dio parkinga ispod parkirališta za zaposlenike gdje imamo još jedan slobodan prostor. Problema parkinga smo svjesni i mjesta nema dovoljno, no apeliram na pacijente da automobile nikako ne ostavljaju na raskrižju tu kod samog ulaza u bolnicu – rekao je Vančina te nastavio: 

– Jedan od većih planova je i da natkrijemo cijelo parkiralište i napravimo sunčevu elektranu kao što imamo na krovu bolnice, zatim projektiranje i izgradnja multifunkcionalnog edukacijskog centra koji će se nalaziti kod nekadašnje stare zgrade internog odjela i neurologije, a naravno, tu je i Onkološki centar koji se gradi pod kapom UPMC-a. To će biti najsuvremeniji centar s dva linearna akceleratora, CT-om, kemoterapijom, imunoterapijom, pametnim lijekovima, hormonalnom terapijom i bit će najmodernija bolnica za liječenje onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe – pobrojao je neke od planova ravnatelj i na kraju poručio: 

– Pacijent i njega pacijenta su u središtu naše pažnje – poručio je Vančina.  

Vrijedna ulaganja

Župan Željko Kolar istaknuo je da će Županija, iako više nije službeno osnivač bolnice, i u ovoj godini nastaviti s vrijednim ulaganjima.

–  Kupit ćemo ultrazvučni uređaj za detekciju hitnih slučajeva u rađaoni, kupit ćemo još jedan najsuvremeniji stol za rađaonu, zatim dva najsuvremenija bolnička kreveta za dva apartmana za babinjače, a u drugoj polovici godine ćemo kupiti najsuvremeniji edukacijski set za edukaciju za histeroskopiju te novi automobil za Hitnu – poručio je župan Kolar i dodao da Upravno vijeće bolnice još uvijek radi u istom sastavu te da još nije došao nikakav zahtjev od strane Ministarstva za izmjenom.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba