Fitness trendovi među mladima zaživjeli s početkom ove godine

S ciljem boljeg fizičkog izgleda, mladi ulaze u ekstreme – od lijekova do ledenih kupki!

Objavljeno: 10.03.2024. zagorjeinternational

Autorica: Tina Bazić, 4. Mt

Mentorica: Marina Buhin, prof.

Od početka društvenih mreža mladi su težili nekim fizičkim idealima i trendovima. No TikTok je fizičku aktivnost doveo na novu razinu, pa je tako u listopadu 2023. godine takozvani “FitTok” sadržaj dobio čak 61 milijardu pregleda. To možemo istaknuti kao jednu od pozitivnih strana te društvene mreže, jer mladima daje ideju i poticaj na vježbanje ili brigu o zdravlju. No naravno da postoji i negativna strana takvih lako dostupnih informacija, a to su netočne informacije koje se lako šire. Pa smo tako s početkom ove godine mogli uočiti nekoliko pozitivnih, ali i loših učinaka medija na fizičko zdravlje mladih.

U radno vrijeme

Mladi, ali i stariji, teško izdvajaju vrijeme za fizičku aktivnost, no pronašli su način da vrijeme koje imaju na poslu ili kod kuće iskoriste za to. Praktično je za sve poslove koji ne zahtijevaju posebnu preciznost. Visoki stol za stajanje i traka za hodanje pod njim, postali su sve češći predmeti u kućanstvima. Idealno je za one koji rade od kuće ili provode puno vremena za radnim stolom. Kompaktno je i pogodno za napraviti odmor od sjedenja cijeli dan, tako da za dane kada to nije izvedivo napraviti vani, šetnja pred radnim stolom može biti odlična alternativa, a čini se kako će ovaj trend ući u rutinu mnogih mladih.

Ledena kupka

Ovaj oblik terapije ledenom vodom, koji se nekad povezivao s vrhunskim sportašima, počelo je primjenjivati sve više mladih. Ledena kupka trend je u kojem tijelo uronite u ledenu vodu u određenom vremenskom okviru, a tvrdi se da je svrha opuštanje mišića, jačanje imuniteta i poboljšanje mentalnog zdravlja. 

– Izlaganje tijela hladnoći rezultira sužavanjem krvnih žila što može smanjiti upalu i oticanje mišića nakon intenzivnih sportskih aktivnosti od čega neki sportaši mogu imati koristi. Osim toga, izlaganje hladnoći može potaknuti proizvodnju endorfina, hormona sreće, no pretjerana ili prebrza izloženost hladnoći može dovesti do problema poput hipotermije ili grčeva mišića – rekao nam je Ivan Vinković, certificirani instruktor fitnessa.

Stoga prakticiranje ovakve kupke nije pogodno za svakoga i prije iste bitno je raspitati se i znati rizike.

Hranom do zdravog tijela

Osim fizički aktivnih trendova, proširili su se i oni koji tvrde da se promjena oblika tijela može dogoditi isključivo uz uporabu dodataka prehrani. I prije TikToka bili su popularni čajevi i detoksi za mršavljenje ili neke slične svrhe, no sada se populariziraju suplementi. Pa tako mladi počinju s konzumacijom proteina, kreatina, ali i ostalih dodataka. Svaki od suplemenata na tržištu ima neku svrhu i uz pravilnu uporabu ne može biti štetan, ali za uporabu toga potrebno je savjetovanje sa educiranim nutricionistom ili fitness trenerom, što mladi koji za to saznaju preko TikToka, vjerojatno ne naprave. Zbog toga dolazi do nepotrebne uporabe različitih dodataka, koji mogu imati ozbiljne fizičke posljedice.

– Negativni učinci konzumacije suplemenata mogu uključivati uglavnom lakše nuspojave poput probavnih problema te alergijskih reakcija, a u rijetkim slučajevima pogrešne upotrebe i ozbiljnijih zdravstvenih problema poput oštećenja jetre ili bubrega- objasnio nam je Ivan.

 No, ono što ovaj trend čini pozitivnim jest da je ukazalo mladima koliko je unos nutritivnih bogatih namirnica bitan, pa se tako ideja zdrave prehrane proširila, što nam je i  Ivan izdvojio kao osnovu za početnike.

-Mladima koji žele konzumirati suplemente u svrhu poboljšanja izgleda savjetovao bih da prvo usvoje zdrave prehrambene navike, adekvatnu higijenu spavanja i redovitu tjelovježbu kao osnovu. Također bih naglasio važnost odabira kvalitetnih i provjerenih dodataka te poštivanje preporučenih doza kako bi se izbjegle moguće nuspojave – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba