"Cilj je spasiti stočarstvo”

IMA I TOGA: U jednoj varaždinskoj općini, uskrsnice će dobiti i domaće životinje

Objavljeno: 06.03.2024. zagorjeinternational

Krave, koze, kobile, krmače i ovce na području općine Sveti Đurđ pokraj Ludbrega ove će godine dobiti uskrsnice, nakon što su posljednjih gotovo deset godina dobivale božićnice, prenosi Index

27 eura po kravi i konju, 20 po kozi, a 15 eura po ovci i krmači. Nekada je cijelo ludbreško područje počivalo na stočarstvu, a danas su mnoge staje prazne. Novac stiže vlasnicima, a životinje dobivaju bolji ručak, objavio je RTL. 

– Cilj je spasiti što se spasiti može, pomoći bar malo farmerima da ne dignu ruke od stočarstva – kaže načelnik općine Josip Jany. 

– Svaki cent što dođe je više od ništa, s obzirom na to da je cijena svega išla gore – otkupna cijena janjaca nije velika, tako da je dobro sve što dobijemo – istaknuo je za RTL Slobodan Čanaki iz Hrženice u Općini Sveti Đurđ koji je vlasnik 60-ak ovaca. Ima Slobodan i jednog ovna, ali on neće dobiti ništa – jer ne daje mlijeko, budući da su poticaji samo za ženska grla. 

Uz to što su financijska pomoć za blagdane, uskrsnice bi trebale poslužiti i kao poticaj s obzirom na to da je u podravskoj općini broj krava u posljednjih nekoliko godina pao s 300 na 80. Niska otkupna cijena mlijeka dovela je mnoge do zida. 

 Iako su uskrsnice primarno namijenjene kravama, ovcama i kozama, ni druge životinje neće biti diskriminirane. 

– Uskrsnicu će dobiti Šarica i Valentina, a u štali je sada nedavno oždrebljena Zorica, a ždrijebac je Jura – kaže Đuro Novačić koji u Svetom Đurđu drži konje. Za njih će dobiti 108 eura – 27 eura za svakog. 

Iako je novac simboličan, stočari će barem podmiriti troškove za hranu životinjama, kojih je u općini sve manje. 

– To je njima za režijske troškove koji su dosta visoki, a ti ljudi su stvarno to zaslužili. Oni nemaju ni subotu ne nedjelju, po cijele dane su u svojim štalama i hrane životinje. Oni ne mogu reći danas je praznik i neću im dati jesti – kazao je HNS-ov načelnik Josip Jany. 

Time su i dalje jedina su općina u zemlji koja osigurava božićnice i uskrsnice i za životinjama, ukupno gotovo 25.000 eura. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba