DRASTIČNE MJERE: Ispred toaleta postavili stražare, ali i QR naljepnice

Učenici u najvećoj europskoj ekonomiji muku muče s odlaskom na WC

Objavljeno: 02.03.2024. zagorjeinternational

Ulazak u toalet u većini njemačkih škola je poput noćne more. Toaleti su puni urina, prljavštine, na zidovima grafiti, oštećene armature… Neki učenici tijekom cjelodnevne nastave ne odlaze u školski toalet jer se užasavaju unutrašnjosti, piše Fenix magazin.

Ravnateljica gimnazije Schlossgymnasium u njemačkom Mainzu Cornelia Groß (56) zbog toga je poduzela drastične mjere.

– Toaleti su odraz društva i škole. Nakon što je grad Mainz u našoj školi opsežno obnovio cijeli objekt, razvili smo pilot projekt s učenicima 12. razreda – rekla je Cornelia Groß.

Ovaj pilot-projekt osigurava nultu toleranciju. Ili još bolje, 00 tolerancije prema zahodskom vandalizmu, a provodi se na sljedeći način. Za vrijeme prvog velikog odmora u 9:35 sati, učenici koji su tog dana za to zaduženi, stražare ispred ulaza, ponekad i u toaletima za djevojke i pisoarima za mladiće. Imaju naljepnice na jaknama, može ih se kontaktirati u bilo koje vrijeme, kako bi kasnije provjeriti sve toalete.

Nema više glupiranja na toaletu

Na vratima toaleta je QR kod za mobitele kojim svatko može prijaviti štetu. Za svakodnevni školski život to znači: Nema šanse za TikTok izazove s rolama toaletnog papira, koji pokreću akcije vatrogasnih jedinica. Nema vremena ni prostora za vandalizam.

– Svi imaju koristi od ovih mjera. Brinemo se da toaleti budu čisti i time postižemo još jednu korisnu stvar, a to je financiranje maturalne svečanosti. Jer, Udruga za potporu srednjim školama će osigurati 3.600 eura ako sve bude u redu do kraja školske godine – kazao je Silas von Watzdorf iz 12. razreda za njemački Bild.

Ove drastične mjere oduševile su brojne učenike.

– Ranije je u toaletu bilo odvratno. Pokušavali smo izbjeći odlazak na WC cijeli dan – rekle su dvije 16-godišnjakinje.

Postoje i sankcije. Onaj tko bude uhvaćen u prekršaju u ovoj školi, morat će odmah sam čistiti WC, a kako je rekla ravnateljica škole, u slučaju da neki učenik ošteti inventar na bilo koji način, popravak će platiti njegovi roditelji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba