Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona

Potpisan ugovor o gradnji novog stadiona u Maksimiru, objavljeni detalji sporazuma

Objavljeno: 21.02.2024. zagorjeinternational

Postignut je dogovor oko zemljišta na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada je danas potpisala dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi, prenosi Index.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997., a sporazum, koji potpisuje gradonačelnik Tomislav Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Sporazum su potpisali Plenković, Tomašević i Kutleša

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe s čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja još je daleko od bilo kakve realizacije. Sporazum su potpisali premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i nadbiskup Dražen Kutleša. Na konferenciji za medije rečeno je da ovaj sporazum ima širu društvenu korist i da se njime adresira nedostatak sakralnih objekata u nekim četvrtima.

– Prvo želim izraziti zadovoljstvo i Vladi i Zagrebu na mogućnosti da smo realizirali ovaj ugovor. Ovo je na korist svim građanima Zagreba i Hrvatske. Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na Vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku od dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni – rekao je nadbiskup Kutleša.

Tomašević: Ponosan sam, hvala premijeru i nadbiskupu

Gradonačelnik Tomašević naglasio je da je ovo važan dan.

– Nakon 27 godina rješava se imovinsko-pravni spor, pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo na gradnju novog nego rekonstrukciju, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca. Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno uz pomoć Vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupu – kazao je Tomašević.

– Sporazumima se definira odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a jedini vlasnik bit će Grad Zagreb. Istovremeno, mi i Vlada se obvezujemo da ćemo osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju deset crkava i crkvenih prostora u Zagrebu. Više nema nikakvih pravnih prepreka za novi stadion. Grad Zagreb radi studiju izvodljivosti, vidjet će se koliko popratnih sadržaja može tu biti i oni će biti komercijalni. Držimo da se stadion može napraviti privatnim kapitalom – dodao je zagrebački gradonačelnik.

Premijer Plenković rekao je da je živio blizu stadiona osamdesetih, kad je Dinamo vodio legendarni Ćiro Blažević.

– Sjećam se tog huka – kazao je premijer i dodao da hrvatski nogometaši nikad nisu dobili primjeren stadion te je zbog toga ovo povijesni dan.

– Napravit ćemo napore da i Poljud bude obnovljen. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin… – zaključio je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba