Nakon što je njegova tvrtka ugradila čovjeku implantat u mozak, Musk otkrio:

“Pacijent se u potpunosti oporavio – može pomicati miš po ekranu pomoću svojih misli”

Objavljeno: 20.02.2024. zagorjeinternational

Čini se da se prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat tvrtke za medicinsku tehnologiju Elona Muska Neuralink u potpunosti oporavio i da može upravljati računalnim mišem s pomoću misli, rekao je Musk. 

– Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo s pomoću svojih misli – objavio je Musk na platformi X, prenosi Index

Kazao je da u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz tvrtke nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatne pojedinosti.  

Tvrtka je u siječnju ugradila implantat u mozak svojeg prvog ljudskog pacijenta nakon što je u rujnu dobila odobrenje za to. Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom. 

U svibnju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima nakon što je prethodno testiran na majmunima. Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom s pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama. 

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu. Čak i u slučaju uspješnih operacija, mogu proći mjeseci dok pacijent nauči upravljati računalom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina. 

Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati. 

Musk ima velike planove kada je posrijedi Neuralink. Kazao je kako želi omogućiti da se s pomoću brzih kirurških ugradnji implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba