Inače, u Hrvatskoj je samo prošle godine izdano 172.499 dozvola državljanima trećih zemalja

UVOZ RADNE SNAGE: MUP odlučio postrožiti pravila za strane radnike – uvodi se kontrola kvalitete

Objavljeno: 20.02.2024. zagorjeinternational

MUP je objavio da se pripremaju izmjene zakona s ciljem poboljšanja uvjeta za uvoz strane radne snage. Kako javljaju, planira se pojačati i nadzor poslodavaca postavljanjem novih uvjeta, poput uvođenja omjera između broja domaćih i stranih radnika, prenosi Index. 

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, a međuresorna skupina, u koju su, uz državna tijela, uključeni i predstavnici sindikata te poslodavci, radi na promjenama zakonskih propisa kako bi se “uvelo reda u sustav uvoza strane radne snage”. 

Bolja regulacija

Promjenama koje se već dulje najavljuju trebali bi se bolje regulirati i nadzirati poslodavci, a uvode se i kontrole kvalitete radne snage koju poslodavci uvoze.  

– Uz mnoge druge promjene, želimo istaknuti i one kojima se bolje regulira i nadzire zapošljavanje strane radne snage u svrhu zaštite stranih radnika, ali i omogućavanja njihovog zapošljavanja poslodavcima kojima ta radna snaga stvarno treba, osobito ona kvalificirana – ističu iz MUP-a u odgovoru Hini.  

Iz MUP-a ističu da će se ubuduće postrožiti uvjeti za izdavanje radnih dozvola tako da će se uvesti novi uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema Zakonu o strancima, pozitivno mišljenja HZZ-a temelj je na kojemu Ministarstvo unutarnjih poslova izdaje radne dozvole. 

Dodatno će, poručuju, provjeravati poslodavce i uvjete rada koje nude kako bi se uvjerili da se radi o urednim poslodavcima. MUP poručuje i da će pojačati nadzor poslodavaca kako bi detektirali one koji “zloupotrebljavaju sustav” i tako čine nelojalnu tržišnu konkurenciju, a s ciljem da se takvi poslodavci isključe iz sustava zapošljavanja.  

Navode i primjere pa poručuju kako se predlaže da poslodavci dobiju dodatnu obvezu da za radnike u deficitarnim zanimanjima prilože i dokaz o kompetencijama koje posjeduju kako bi se izbjegao uvoz onih radnika koji ne posjeduju znanja i vještine određenog deficitarnog zanimanja.  

Planira se i uvođenje ograničenja broja zahtjeva za izdavanje radnih dozvola po poslodavcu, sukladno veličini poslodavca i njegovim realnim potrebama za zapošljavanje. Time se žele izbjeći situacije u kojima pojedine tvrtke podnose velik broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola, a posebice kod onih pravnih osoba koje su ciljano osnovane radi uvoza radne snage, ističu.  

Ograničenja

Osim toga, od poslodavaca će tražiti i da imaju određen omjer broja zaposlenih domaćih i stranih radnika.   

Nadalje, uvjet za izdavanje pozitivnog mišljenja HZZ-a bit će i taj da poslodavci koji traže radnu dozvolu za strane radnike imaju jednog zaposlenog domaćeg radnika (državljana Hrvatske, EGP-a ili Švicarske) na puno radno vrijeme barem godinu dana. Taj uvjet postojao je i do sada, ali je bio kraći – tvrtke su trebale imati jednog domaćeg zaposlenog najmanje šest mjeseci. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba