CESTICA: Održan konstruktivan sastanak predstavnika Općine i Hrvatskih voda

“Uspjeli smo riješiti problem Ribičkog doma u Velikom Lovrečanu, simbola naše ribičke tradicije i kulture”

Objavljeno: 06.02.2024. zagorjeinternational

Prošlog tjedna održan je sastanak između direktora Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu Milana Reze i načelnika Cestice Mirka Korotaja, na kojem se razgovaralo o suradnji na različitim programima i projektima koji se tiču vodnog gospodarstva na području općine Cestica. Sastanku se pridružio i saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, koji je podržao inicijative općine i založio se za njihovo financiranje. 

Jedna od glavnih tema sastanka bila je nastavak uređenja potoka Pošalitva, koji je važan za odvodnju oborinskih voda, navodnjavanje poljoprivrednih površina i očuvanje biološke raznolikosti. Gospodin Rezo je izvijestio da je u tijeku priprema za nastavak uređenja potoka te da se očekuje završetak radova do kraja 2026. godine. Time će biti uređen cijeli tok potoka Pošalitva na području naselja Jarki te više ne bi smjelo doći do plavljenja poljoprivrednih nekretnina na tom području. 

Druga važna tema bila je uređenje pograničnog potoka Zajza u Dubravi Križovljanskoj, koji se provodi radi povećanja razine zaštite od poplava i sprječavanja nastanka klizišta. Načelnik Korotaj je rekao da su usklađene strane prema izrađenom troškovniku te da je dogovoren početak radova u prvom tromjesečju 2024. godine. Radovi će obuhvatiti čišćenje korita, stabilizaciju obala i postavljanje graničnih oznaka. Time će se poboljšati hidrološki režim potoka, spriječiti erozija tla i zaštiti prirodni okoliš. 

Jedna od najbitnijih tema sastanka bila je rješavanje pravnih odnosa objekata udruga koji su građeni u pojasu javnog vodnog dobra, a koji su od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Ujedno je potpisan i Ugovor o pravu građenja za kčbr. 270/4 k.o. Dubrava Križovljanska, na kojoj se nalazi Ribički dom u Velikom Lovrečanu. Time je riješen dugogodišnji problem legalizacije i upravljanja objektom, koji je sagrađen prije 29 godina u zoni javnog vodnog dobra, a koji služi za organizaciju ribičkih natjecanja, edukaciju mladih ribiča i druženje članova i gostiju. 

Na sastanku je također otvorena tema o djelomičnoj regulaciji rijeke Drave kroz projekt Drava Life, koji je usmjeren na revitalizaciju riječnog ekosustava i održivo korištenje prirodnih resursa. Načelnik Korotaj je izrazio zabrinutost za stanovnike naselja Lovrečan Otok, koji su izloženi riziku od poplave rijeke Drave te je zatražio mogućnost prijave na EU projekte koji bi omogućili izgradnju zaštitnih nasipa i uređenje obalnog pojasa. Direktor Rezo je obećao da će razmotriti tu mogućnost i pronaći najbolje rješenje za zaštitu ljudi i imovine. 

Na kraju sastanka, načelnik Korotaj je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorima i zahvalio Hrvatskim vodama i saborskom zastupniku Štromaru na podršci i suradnji. 

– Uspjeli smo riješiti problem Ribičkog doma u Velikom Lovrečanu, koji je simbol naše ribičke tradicije i kulture. Nadam se da ćemo uskoro započeti i radove na regulaciji rijeke Drave, kako bismo zaštitili naše ljude i imovinu od poplava. Ovi projekti su od velike važnosti za razvoj naše općine i poboljšanje kvalitete života naših stanovnika. Općina Cestica je primjer dobre prakse u upravljanju vodnim resursima i zaštiti okoliša te ćemo se truditi da tako i ostane – naglasio je načelnik Korotaj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba