Prijedlog nije prihvaćen

Ostaje zabrana rada nedjeljom, odlučio je Ustavni sud

Objavljeno: 06.02.2024. zagorjeinternational

Većinom glasova Ustavni sud nije prihvatio ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom. Zatražila ju je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta, te stranka Fokus.

– Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka vezano uz Zakon o trgovini. Ovo rješenje doneseno je većinom od deset glasova, troje sudaca je bilo protiv, a četiri suca su najavili izdvojeno mišljenje – kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Protiv je bilo troje sudaca

Protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja, a izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović, navodi se u odluci Ustavnog suda. Detalje možete pročitati OVDJE.

– Što se tiče Zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o takozvanoj neradnoj nedjelji, 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U pravnom poretku Republike Hrvatske nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života i socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj – poručio je Šeparović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba