Isporučena su i dva kompleta spremnika u obliku životinja

MARIJA BISTRICA: Stigli su novi spremnici za prikupljanje otpada

Objavljeno: 31.01.2024. zagorjeinternational

Krajem prošle i početkom ove godine, Općina Marija Bistrica nabavila je nove spremnike za prikupljanje otpada, piše Radio Marija Bistrica.  

Naime, u svibnju prošle godine Općina Marija Bistrica prijavila se na Javni poziv za poticanje mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavljena je nabava 475 spremnika za prikupljanje otpada vrijednosti 28.403,75 eura s PDV-om. Udio sufinanciranja Fonda je do 40 posto opravdanih troškova ulaganja u komunalnu opremu. 

Operativni dio oko pripreme nabave, preuzimanja i isporuke spremnika obavili su djelatnici društva ‘Lijepa Bistrica d.o.o.’  

U sklopu isporuke spremnika, tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine, između ostalog, isporučena su dva kompleta spremnika u obliku životinja (žaba, medvjed i dupin) i pet kompleta koševa za otpatke ‘Smješko’ (ukupno 15 koševa), a koji su namijenjeni za korištenje u OŠ Marija Bistrica, kako matičnoj tako i u i područnim školama Laz, Selnica i Globočec, te u Dječjem vrtiću ‘Pušlek’ i to na obje lokacije na kojima djeluje. Spremnici su edukativnog karaktera i uvelike će pomoći učiteljima i odgajateljima u provođenju edukacija vezanih uz pravilno odvajanje otpada za djecu predškolskog i školskog uzrasta. 

Inače, tijekom prošle godine na području općine ukupno je prikupljeno 1.121.845 kilograma otpada, od čega 710.740 kilograma otpada na miješani komunalni otpad, 148.093 kilograma na otpad iz reciklažnog dvorišta, a 43.340 kilograma na otpad s groblja. Nadalje prikupljeno je i 12.912 kilograma reciklabilnog otpada s eko otoka, 56.160 kilograma papira i kartona i 131.460 kilograma plastike s kućnog praga korisnika.  

Stopa odvojeno prikupljenog korisnog otpada u 2019. godini, kada je društvo ‘Lijepa Bistrica d.o.o.’ počelo s prikupljanjem otpada na području općine Marija Bistrica, bila je 15,5 posto, u 2022. godini iznosila je 27 posto, a procjena za prošlu godinu iznosi oko 30 posto. Ovim brojkama zadovoljni su u Općini i Komunalnom poduzeću ‘Lijepa Bistrica’, no i dalje će se težiti što većem postotku prikupljanja korisnog otpada u odnosu na miješani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba