Uz radionice, pričaonice, izložbe i zanimljivo predavanje

FOTO: Evo kako je prošla “Noć muzeja” u Radoboju

Objavljeno: 29.01.2024. zagorjeinternational

U petak se u Muzeju Radboa održala 8. po redu manifestacija “Noć muzeja” koja se u Hrvatskoj inače održava već punih 19 godina. Ove je godine tema bila “Muzeji i nova publika”, a Muzej Radboa u svom je programu imao radionice, pričaonice, izložbe i zanimljivo predavanje. Za sve posjetitelje Muzej i Hiža vinove loze bili su otvoreni za razgled od 9 sati do 23 sata. 

Program je započeo u 16 sati pričaonicom i radionicom koju je vodila Miljenka Benc. Radionici i pričaonici prisustvovao je velik broj djece koja su sa zanimanjem pratili priču o Snjeguljici, a potom su izrađivali mala ogledalca.

Nakon toga je uslijedio program otvorenja izložbe “Oprost” Sanje Mikša Pavlović u Hiži vinove loze, a program je vodila Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Otvorenje izložbe bilo je popraćeno glazbenim dijelom Maje Miklaužić Vahtarić uz klavirsku pratnju Marka Zgorelca. Autorica izložbe Sanja Mikša Pavlović naglasila je kako inspiraciju za stvaranje pronalazi svugdje i kako su njezini radovi koloristični, moderni i jedinstveni. Izložba je postavljena u nekoliko segmenata koju čine slike portreta, mrtve prirode, životinja, eksterijera, interijera i radovi u flomasterima, a možete je razgledati do 20. veljače u Hiži vinove loze.  

Na otvorenju je bio i načelnik Radoboja Anđelko Topolovec koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio autorici na lijepim radovima koji su izloženi u Radoboju i zaželio puno uspjeha u danjem radu. Izložbu je svečano otvorio Robert Mikša, predsjednik KUD-a ‘Zagorec’ Radoboj. 

Program uoči obilježavanja manifestacije “Noć muzeja” završio je predavanjem “Mekla, maček i mesečina – Copernice u Hrvatskom zagorju u 18.st.” predavača Vedrana Klaužera iz Instituta za povijest u Zagrebu, a koje je mnogobrojne posjetitelje uvelo u tajnovit svijet vještica i čarobnjaštva koje se na prostoru Hrvatskog zagorja događalo od 13. pa sve do 18. stoljeća. Prvi spomeni organiziranih potraga, istraga i suđenja takvim osobama na širem području oko Hrvatskog zagorja i okolice Zagreba nalazimo već u 15. stoljeću. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba