"2010. godine mogli ste kupiti za 40.000, danas ga nema ispod 100.000 eura"

VARAŽDIN: Veliki interes za nekretninama, kvadrat novogradnje 3500 eura

Objavljeno: 28.01.2024. zagorjeinternational

Promet nekretninama lani je pao u većini županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego 2022. godine, jedna je od informacija koju donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sustava zemalja Europske unije. Najveći je interes za nekretnine zabilježen u Varaždinu, prenosi Index.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji 2023. godine sklopljeno je više od 5300 kupoprodajnih ugovora – što je za polovinu više nego godinu prije – podaci su porezne uprave. Najčešći su kupci mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje, piše HRT..

3500 eura za kvadrat

– Trendovi su uvijek isti, najviše su se prodavali stanovi, a u posljednje vrijeme kako cijene stanova rastu, počele su se prodavati i obiteljske kuće i zemljišta – rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Dok je u ostatku zemlje cijena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu je još uvijek prilično visoka. Kvalitetan stariji stan platit ćete 2000 eura po metru kvadratnom, a novogradnja se brzo proda za 3500 eura.

2010. godine u jeku financijske krize dvosoban stan u popularnom varaždinskom Đureku mogli ste kupiti za 40.000 eura. Danas ovdje ponude baš i nema, a ispod 100.000 eura teško ćete nešto kupiti.

Cijene dosegnule vrhunac

S hrvatskom prosječnom plaćom mlade obitelji teško mogu do novogradnje pa mnogi uzimaju višegodišnje kredite.

Ipak, cijene su i u Varaždinu dosegnule vrhunac pa više, prema procjenama struke, ne bi trebale rasti.

– Već je prošle godine vidljivo da se tržište usporava, ne očekuje se drastičan pad cijena, one stoje, kupaca ima, ne toliko koliko prošle godine, ali kupaca ima – rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Za stanove, kuće i građevinske parcele kupaca ima. No u Varaždinskoj županiji na prodaju su i dvorci, ali za njih – interes je slab.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba