"Zbog posljedica prekomjernog pijenja predlani umrlo 60 osoba"

OZBILJAN PROBLEM: Čak dvije trećine 12-godišnje djece u Podravini pilo alkohol

Objavljeno: 28.01.2024. zagorjeinternational

Zabilježen je značajan skok broja umrlih od alkohola na području Koprivničko-križevačke županije u protekle tri godine, doznaje Danica u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici.

Rast 85 posto

Podaci se odnose na razdoblje od 2020. do 2022. godine. Predlani je tako stopa umrlih od alkoholizma na 100.000 stanovnika iznosila 48, godinu ranije bila je 40, a dvije godine ranije 26. Dakle, u tri godine stopa smrtnosti od alkohola povećala se za čak 85 posto.

Županijski Zavod za javno zdravstvo iznio je detalje:

– Kako se pijenje alkoholnih pića povezuje s nizom bolesti i bolesnih stanja te povećanim rizikom za preranu smrtnost, sliku stanja ovisnosti o alkoholu i prekomjernog pijenja promotrili smo kroz više dostupnih pokazatelja. Tu su rutinske statistike o smrtnost zbog ciroze jetre, hospitalizacije i liječenja zbog ovisnosti o alkoholu te posebno provedena istraživanja kod mladih. Smrtnost zbog bolesti jetre dobar je pokazatelj proširenosti alkoholizma. Da bi prikaz smrtnosti zbog prekomjernog pijenja bio što potpuniji, mora se u obzir uzeti više dijagnoza. Tako je ukupno zbog posljedica prekomjernog pijenja predlani umrlo 60 osoba, od kojih su 87 posto bili muškarci – navode u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Piju djeca od 12 godina

Istraživanje koje je provedeno među učenicima u osnovnim školama otkrilo je nove zabrinjavajuće podatke.

– Istraživanje je pokazalo da oko jedan posto učenika šestih razreda osnovnih škola pije svakodnevno. Prosječno devet posto učenika pije povremeno, odnosno prigodno uz blagdane i proslave – kažu u Zavodu.

Usput zaključuju i kako samo trećina učenika šestih razreda županijskih osnovnih škola, prema provedenom istraživanju, nije probalo alkohol. Dvije trećine ga je, dakle, pilo već u dobi od 12 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba