HNS Bedekovčina odgovorio na navode načelnika Bana:

“On nikada nije bio za to da se smanji cijena sufinanciranja katastarske izmjere. To možemo i potvrditi”

Objavljeno: 23.01.2024. zagorjeinternational

U Bedekovčini je već neko vrijeme glavna tema projekt katastarske izmjere koji, kako tvrde mnogi, nije napravljen u skladu s obećanim i dogovorenim. Načelnik Darko Ban nedavno se za medije požalio kako ga posebno prozivaju iz HNS-a čija je vijećnica, tvrdi on, bila s njim prilikom pregovora oko spomenutog projekta, a sada ga se iz stranke proziva i prstom se upire isključivo u njega. 

– Članovi podruћnice HNS-a Bedekovčina nedavno su ponovo u svom priopćenju iznijeli neistine i neutemeljene optužbe na moj račun, ustvrdivši da je odluka o katastarskoj izmjeri i sufinanciranju donesena na moj prijedlog. Dali smo tu problematiku na razmatranje ondašnjem sazivu Vijeća, razgovarali smo o tome svi, ali konačnu odluku donosi Općinsko vijeće, a ne načelnik. Zahvaljujući mom osobnom angažmanu, odnosno sastancima s ravnateljem Državne geodetske uprave, cijena katastarske izmjere smanjena za čak 37 posto te da smo s 36 lipa po kvadratnom metru izmjere došli na 23 lipe. Nevjerojatno je da HNS-ovci mene prozivaju i tvrde da ne ћelim pomoći mjeљtanima, a na tim je sastancima u DGU-u sa mnom bila i njihova vijećnica – rekao je Ban. 

Podružnica HNS-a Bedekovčina na njegove se prozivke sada ponovno oglasila priopćenjem koje prenosimo u nastavku u cijelosti. 

Načelnik Ban nikad nije bio za to da se smanji cijena sufinanciranja katastarske izmjere, što možemo potkrijepiti zapisnicima sa svih sjednica kada je bila riječ o toj temi.

Sporazum i ugovor s geodetskom upravom je potpisao svojevoljno i vijećnike je doveo pred gotov čin što se može vrlo lako potkrijepiti dokazima.

Optužuje HNS-a Bedekovčinu da iznose neistine i neutemeljene optužbe na njegov račun što je netočno.

Prvobitan plan načelnika je bio sljedeći: za čestice manje od 1000 metara kvadratnih trebalo je platiti fiksni iznos od 360 kuna, na čemu bi općina prihodovala 30 posto jer je 30 posto čestica manjih od 1000 metara kvadratnih.

Tim iznosom željeli su pokriti troškove općinskih zemljišta.

Vijećnici su uočili tu grešku i ispravili je već na 13. sjednici Općinskog vijeća održanoj 19. kolovoza 2022. godine. Prethodno spomenuta odluka izmijenjena je na sljedeći način:

briše se odredba koja se odnosi na plaćanje paušala  u iznosu od 360 kuna po metru kvadratnom za nekretnine do 1000 metara kvadratnih te iznos sufinanciranja bez obzira na kvadraturu iznosi 0, 36 kuna po metru kvadratnom.

Načelnik također naglašava da je zahvaljujući njegovom osobnom angažmanu, odnosno sastancima s ravnateljem Državne geodetske uprave, cijena katastarske izmjere smanjena za čak 37 posto te da smo s 36 lipa po metru kvadratnom na 23 lipe što je apsolutno netočno obzirom da su vijećnice iz Kluba HDZ-a i HNS-a dogovorile sastanak s ravnateljem DGU-a 14. ožujka 2023.

Zaključak sastanka je bio da će ravnatelj okrenuti postotke na način da 60 posto financira DGU ,a 40 posto Općina.

Već tada smo intenzivno radili na smanjenju cijene i prva pomoć je već došla u jesen 2023 kada je načelnik potpisao aneks ugovora 50:50.

O tome nas nije obavijestio, već je na sjednici vijeća spomenuo da treba vidjeti kako će se s tim sredstvima raspolagati.

Već tada nije imao namjeru smanjiti cijenu. U studenom 2023 Klub vijećnika HDZ-a i HNS-a sastavio je prijedlog odluke kojom bi se cijena sufinanciranja smanjila na 20 lipa i time zaustavila panika među mještanima koji su počeli dobivati opomene pred ovrhu.

S devet glasova ‘ZA’ ,i tri suzdržana, ta je odluka izglasana, no tjedan dana nakon načelnik je opoziva tvrdeći da se ne mogu donositi odluke na temelju obećanja DGU što je smiješno jer sada on sam tvrdi da će se cijena u 2024. smanjivati jer je DGU obećao dati dodatna sredstva.

Zbog nastale situacije na inicijativu vijećnika dogovoren je novi sastanak sa DGU-om na kojem su bili prisutni načelnik i vijećnica iz redova HNS-a.

Na sastanku je potvrđeno obećanje dato vijećnicama još u mjesecu ožujku sa zaključkom da se cijena može smanjiti na 24 lipe.

Obzirom da se radi o razlici od 4 lipe vijećnici pripremaju amandmane kojima bi to riješili, 27. prosinca 2023. amandmani su također izglasani na sjednici ov-a no načelnik nakon nekoliko dana obustavlja amandmane i sam proračun bez ikakvog dokaza da to nije u skladu sa zakonom uz tvrdnju da je dobio usmenu uputu od nadležnih tijela.

Ovo je samo još jedna u nizu samovolja načelnika i dokaz kako mu nije u interesu raditi za dobrobit mještana.

Nepotrebno je prozivati vijećnicu HNS-a da iznosi neistine jer je bila na pregovorima u DGU-u i zna što je dogovoreno i što je načelniku napomenuto o samoj katastarskoj izmjeri i načinu na koji je to postavio od samog početka – stoji u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba