Dođite na spektakl koji se ne propušta - evo što vas sve čeka

‘BUNA TRAJE!’ ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem, kao spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za pravicu

Objavljeno: 22.01.2024. zagorjeinternational

Povijesna bitka koja je ‘pokazala šake’ vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Povijesna bitka

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, održati će se 10. veljače 2024. na bojnom polju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573. g. koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz spektakularnu bitku kod Stubice posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program. U subotu, 3. veljače 2024., kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem.

Bitka kod Stubice održati će se u subotu, 10. veljače 2024. kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14 sati.

Sudjelujte u puntanju i budite dio najvećeg povijesno kulturnog spektakla na ovim prostorima!

Detaljan program po danima nalazi se u nastavku!

Subota 3. veljače – Puntanje kmetov

U Hižakovcu u Donjoj Stubici u 12 sati održati će se Prikaz života Matije Gupca – rodna kuća Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža, dok je u 13 organiziran odlazak prema Gupčevoj lipi.

Pored Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici u 13 sati očekuje vas Tamburaški sastav ‘Pet za pet’, a u 14 sati dolazak pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje uz gastro ponudu.

U Muzeju seljačkih buna u Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici u periodu od 9 – 17 sati održat će se obilazak Muzeja uz popust od 50 posto na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica – organizirano besplatno stručno vodstvo od 10 do 11 sati dok će se u periodu od 11 – 13 sati održati radionica na temu Seljačke bune. Iskoristite priliku i posjetite izložbu 50 godina Muzeja seljačkih buna i stalni postav Muzeja prije zatvaranja zbog predstojeće obnove.

Petak 9. veljače

U 18 sati u Fellerovoj zgradi (Trg Matije Gupca 27, Donja Stubica) održati će se promocija novog broja časopisa Hrvatsko zagorje tematski posvećenog 450. obljetnici Seljačke bune uz mini izložbu knjiga iz Kajkavianinog fonda s istom temom. U 20 sati slijedi zagrijavanje za Bunu – Bijelo dugme tribute band u Buna pubu u Donjoj Stubici.

Subota 10. veljače – Bitka kod Stubice

U parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici u 9 sati održat će se 54. planinarski pohod ‘Stazama Gupčevih puntara’ u organizaciji Planinarskog društva ‘Stubičan’ (prijave na e-mail: planinari.stubicani@). U 11 sati slijedi srednjovjekovni sajam uz gastro ponudu  i zabavni program uy grupu ‘Misstres’, u 13 sati okupljanje pobunjenih kmetova dok u 13.30 sati seljaci kreću u povorci do Dvorca Stubički Golubovec.

Na Trgu ispred crkve Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici u 11 sati očekuje vas srednjovjekovni sajam uz gastro ponudu i zabavni program uz tamburaški sastav ‘Čreleni Lajbeki’.

U dvoracu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u 14 sati slijedi spektakularna bitka kod Stubice.

Buna party

U parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici slijedi ‘Buna party’ sa slijedećim rasporedom, u 15.30 sati nastupiti će Storm Bluzy band, u 18.00 sati ‘Let 3’ dok je stage od 20 sati rezerviran za ‘Cinkuše’.

After Buna Partz kreće od 20 sati u lokalima Kegel bar, Buna pub, Caffe bar O-DA, Toya bar.

U termama Jezerčica u Donjoj Stubici od 8 – 21 sati slijedi kupanje uz popust od 15 posto na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica.

 U Muzeju seljačkih buna u Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici od 9 – 17 sati održat će se obilazak Muzeja uz popust od 50 posto na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica te je organizirano besplatno stručno vodstvo od 10 do 11 sati. U periodu od 11 – 13 sati sliejdi radionica na temu Seljačke bune.

Iskoristite priliku i posjetite izložbu 50 godina Muzeja seljačkih buna i stalni postav Muzeja prije zatvaranja zbog predstojeće obnove.

– Ulaz na sva događanja je besplatan! – poručuju organizatori (osim Muzeja seljačkih buna i Termi Jezerčica, gdje se ostvaruju određeni popusti).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba