NAJVEĆA INVESTICIJA U POVIJESTI OPĆINE: Projekt vrijedan ukupno 17,6 milijuna eura mora biti gotov do lipnja iduće godine

STUBIČKE TOPLICE: Kreće obnova vanjskih bazena i gradnja hotela u sklopu Specijalne bolnice

Objavljeno: 18.01.2024. Vanja Hozmec

U Stubičkim Toplicama kreće realizacija 17.638.000 eura vrijednog projekta obnove vanjskih bazena i gradnje hotela u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. 

Projekt je to koji je uvršten na prioritetnu listu za dodjelu sredstava u sklopu poziva Ministarstva turizma i sporta za dostavu projektnih prijedloga “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“. 

Najizazovniji projekt dosad

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar rekla je da je ovaj projektni prijedlog uspješno prijavljen još prije godinu dana, a do sada je trajala evaluacija. Inače, sama najava natječaja i početak prijave bio je još u 2022. godini. 

– Samoj prijavi je prethodilo pola godine intenzivnog rada na doradi projektno-tehničke dokumentacije i pripremi svih ishodišta kako bismo zadovoljili prilično rigorozne, isključujuće kriterije, ali i kriterije bodovanja. S obzirom na iskustvo koje imamo u pripremi projekata, ovo je za nas bio novi izazov, ovo je bila daleko najizazovnija priprema projekta jer se jako puno pažnje pridavalo zelenoj tranziciji, digitalnoj tranziciji i doprinosu šest okolišnih ciljeva – navela je Barilar i dodala:

– Sam projekt ostvario je 49 od mogućih 50 bodova i to nas je plasiralo kao drugorangirane među onima čiji su projekti također odobreni. Dva boda smo izgubili jer se općina Stubičke Toplice nalazi u drugoj kategoriji po indeksu turističke razvijenosti, pa ti bodovi nisu mogli biti nadoknađeni – dodala je Barilar. 

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove KZŽ Vlatka Mlakar apostrofirala je kako se ovdje radi o novoj vrsti projekta koji je u potpunosti inovativan te je posvećen digitalnoj i zelenoj tranziciji.

– Usklađen je sa svim strateškim dokumentima Krapinsko – zagorske županije, prvenstveno s ‘Masterplanom’ razvoja turizma do 2025. godine, udovoljava svim ciljevima postavljenima od europske do nacionalne razine zaštite okoliša, a posebnost je provođenje zelene javne nabave koja doprinosi efikasnosti i provođenju okolišnih politika te kružnom gospodarstvu – kazala je pročelnica Mlakar. 

Ravnateljica Specijalne bolnice Stubičke Toplice Zorica Capar zahvalila se Ministarstvu turizma i sporta te timu koji je radio posljednjih godina na prijavama, dodavši tome kako će se ovime dodatno pridonijeti razvoju zdravstvenog turizma i kvaliteti pružanja usluga pacijentima koji dolaze na stacionarnu rehabilitaciju, ali i onima koji si žele priuštiti neki od tretmana poboljšanja zdravstvenog stanja.

– Projekt uključuje natkrivanje vanjskog dijela bazena što će omogućiti njegovo funkcioniranje svih 365 dana u godini. Uz to, spojit će se toplom vezom s postojećim kapacitetima, a planira se rušenje zgrade i izgradnja novog lječilišnog hotela s 36 soba i dva apartmana na visokoj razini od pet zvjezdica – kazala je ravnateljica Capar te poručila kako je sigurna da će mještani prepoznati vrijednost koju donosi hotel u vidu zapošljavanja, ali i za lokalne OPG-ove s obzirom na društveno okrenutu ekonomiju.  

Značaja ove, prema njegovim riječima, najveće investicije u povijesti Stubičkih Toplica, svjestan je i načelnik Josip Beljak koji se ovom prilikom prisjetio odrastanja na kultnom kupalištu.

– Sreća koja je u svima nama je gotovo neopisiva. Konačno dobivamo projekt koji kao Općina i zaslužujemo. Premda mi sami kao jedinaca lokalne samouprave nismo mogli puno sudjelovati, svakako smo pratili iz dana u dan razvoj događaja te jedva čekamo početak radova, a u dogovoru sa županom ćemo jednom, kada sve bude gotovo, sve prigodno počastiti – poručio je načelnik Beljak.

Župan Željko Kolar podsjetio je da je prva faza, izgradnja vanjskog bazena, napravljena sredstvima Specijalne bolnice i Županije, a sada kreće nastavak projekta, odnosno, druga i treća faza, za što je iznos osiguran preko ranije spomenutog javnog poziva. 

Odobreno 16,4 milijuna

– Iznos koji nam je odobren je 16.452.978 eura, neprihvatljivi troškovi su 1.185.000 eura i ta sredstva će osigurati sama Specijalna bolnica, te Županija kao njen osnivač – izvijestio je župan.

– Ovo je velika stvar za zdravstveni turizam Krapinsko – zagorske županije, djelatnike i djelatnice Specijalne bolnice, ali i za sve pacijente koji ovdje dolaze. Podsjetit ću da smo još 2016. godine pokrenuli inicijativu za formiranje zdravstvenog klastera, a mi smo ga ujedno na razini županije formirali godinu dana ranije nego je bio formiran na razini Hrvatske. Naša je županija lider zdravstvenog turizma u zemlji, kontinuirano ulažemo u naše bolnice, imamo jasnu strategiju, znamo što želimo, a najvažnije od svega je da imamo ljude koji mogu pružiti tu uslugu. Želimo stvoriti uvjete da nitko u Hrvatskoj ne mora ići van granica zemlje kako bi dobio najbolju uslugu koja postoji, nego da sve mogu dobiti kod nas u Stubakima – poručio je na kraju župan Kolar. 

Inače, rok za realizaciju projekta je lipanj 2025. godine, a projektom će se izgraditi 7000 kvadratnih metara novih prostora. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba