Raspravljat će se o lex AP-u, nasilju u obitelji, referendumu...

Zastupnici se vraćaju u saborske klupe nakon zimske stanke

Objavljeno: 15.01.2024. zagorjeinternational

Hrvatski sabor danas počinje novo zasjedanje u aktualnom sazivu nakon zimske stanke. Zastupnike čeka rasprava i odluka o više od 200 zakona, no najviše bure očekuje se oko takozvanog ‘lex AP’, odnosno curenja informacija iz istraga, a prijedlog tog Zakona i za vlast i za oporbu najvažniji je u superizbornoj godini, piše Dnevnik.hr.

Raspravljat će se i o nasilju u obitelji, kibernetičkoj sigurnosti, referendumu…

Oporba: HDZ vrši pritisak na medije

– Kad su u javnost izašli SMS-ovi u kojima se HDZ dovodi u vezu s nizom kaznenih djela, odjednom curenje informacija iz istraga postaje problem – podsjetio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– Riječ je o indirektnom pritisku na novinare i medije, što mu je važno u izbornoj godini – kazao je Mostov Nino Raspudić, a na račun premijera Plenkovića kritika stiže i od Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta.

– On hoće spriječiti da u javnost ne izađe prljavi veš HDZ-a, pa čak i po cijenu mijenjanja Kaznenog zakona – smatra Mlinarić.

– To je ono što mi sasvim sigurno nećemo podržati i borit ćemo se protiv toga – poručio je Davor Bernardić iz Socijaldemokrata, a Sandra Benčić iz Možemo kazala je da će oporba prikupiti potpise u parlamentu.

Iz HDZ-a uporno ponavljaju da to nije pritisak na novinare, nego zaštita istraga.

– Ako cure podaci iz istrage van, onda ako netko i jest kriv, pa taj može to zlorabiti. S novinarima to nema nikakve veze. Novinari ni u kom slučaju ne mogu biti proganjani ni kažnjavani po prijedlogu tog zakona – tvrdi HDZ-ovac Željko Reiner.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba