Francuski veleposlanik posjetio je Varaždinsku županiju i susreo se sa županom Stričakom

“Mislim da Hrvatska i Francuska, a time i Varaždinska županija, imaju puno potencijala za daljnji razvoj suradnje”

Objavljeno: 10.01.2024. zagorjeinternational

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschi jučer se prvi put službeno susreo sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom.

Prijemu koji je organiziran u Županijskoj palači nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, čiji učenici i nastavnici su prošle godine predstavili svoju školu na Sveučilištu Sorbonne u Francuskoj.

Stričak: Hrvatska i Francuska dijele europske vrijednosti

Župan Stričak izrazio je dobrodošlicu francuskom veleposlaniku, zahvalivši se što je posjetio Varaždinsku županiju na jedan od važnijih datuma koji su vezani za stvaranje Hrvatske.

– Kada je naša domovina krenula putem samostalnosti, neovisnosti i međunarodnog priznanja doživjela je srbočetničku agresiju. Među žrtvama te agresije, koje se nikako ne smiju zaboraviti je i rušenje helikoptera, tj. pogibija europskih mirovnih promatrača u Podrutama. Stoga cijenimo pomoć svih onih koji su bili tada uz nas. Danas kao punopravne članice Europske unije, NATO-a, Schengena i eurozone, kao i brojnih međunarodnih organizacija Hrvatska i Francuska dijele europske vrijednosti kao što su demokracija, solidarnost, sigurnost, poštivanje temeljnih prava i sloboda. Bez obzira na to što Varaždinska županija bilježi rast robne razmjene s Francuskom i porast broja francuskih turista, uvjeren sam kako prostora za unapređenjem suradnje ima, kako na području gospodarstva, sigurnosnih pitanja, zaštite okoliša, tako i na obrazovnom, kulturnom i turističkom području – poručio je župan Stričak.

Fieschi: Želim upoznati sve krajeve Hrvatske

Francuski veleposlanik Fieschi također se nadovezao na pogibiju europskih promatrača istaknuvši kako bi žrtve misije bile ponosne što je Hrvatska postala slobodna demokratska država i članica Europske unije.

– Kao veleposlaniku cilj mi je upoznati sve krajeve Hrvatske. Puno toga čuo sam već o Varaždinskoj županiji, Varaždinskim baroknim večerima, glasovitoj varaždinskoj Glazbenoj školi i znam da je Varaždinska županija gospodarski puno jača od ostalih županija u onim osnovnim industrijskim granama koje djeluju u županiji. Osim pitanja nacionalne sigurnosti, kao što je i nabava francuskih borbenih zrakoplova, mislim da Hrvatska i Francuska, a shodno tome i Varaždinska županija imaju puno potencijala za daljnji razvoj suradnje na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom polju s obzirom na prijateljske odnose između tih dviju država – zaključio je Fieschi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba