70 GODINA MUZEJA DVOR TRAKOŠĆAN: Proširena stvarnost, novi vizualni identitet i vrijedna ulaganja, sve kako bi turistički biser zadržao svoj sjaj

RAVNATELJICA HORJAN: U obljetničkoj godini obnavljamo baštinu i pripremamo zanimljive programe za publiku

Objavljeno: 06.01.2024. Martin Cuk

Dvor Trakošćan ove godine obilježava veliku 70. obljetnicu Muzeja. Dvor očekuju promjene, za koje su se pobrinuli Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo kulture i medija koji zajedno ulažu više od 500.000 eura u njegovu obnovu. Radi se o energetskoj obnovi koja uključuje ugradnju kosog dizala i vertikalnog lifta koja će omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom. Također novost je proširena stvarnost koja će gledateljima ‘približiti’ radnje iz povijesti, otvaranja novih radnih mjesta i još mnogim drugim promjenama. Ministarstvo kulture i medija osigurava veliku podršku radu Muzeja te planiraju urediti prostor pomoćne zgrade, a u 2024. otvaraju i dvije reprezentativne izložbe. Ravnateljica Goranka Horjan se nada i skorom završetku radova na izmuljivanju jezera i vraćanju punog sjaja Dvoru Trakošćan.

Google pin

Horjan se osvrnula na 70. obljetnicu Muzeja, na ovogodišnju jako bitnu nagradu ‘Google pin’ te na konstantna ulaganja.

– Dvor Trakošćan je započeo s radom 1954. godine i tijekom desetljeća postao jedan od najposjećenijih muzeja sjeverozapadne Hrvatske. Ovogodišnja nagrada ‘Google pin’ koja nas je dovela na naslovnicu njihovog e-izdanja svjedoči da smo prepoznati i kao europska destinacija. To nas obvezuje konstantno ulagati u vlastiti razvoj što nam omogućuje podrška našeg osnivača, Ministarstva kulture i medija, koji redovito sufinancira naše programe. Zahvaljujući njihovom ulaganju, u naš postav smo ugradili doživljaj proširene stvarnosti što će razveseliti našu publiku odmah početkom 2024. kada ćemo promovirati ovu novinu u sedam prostorija dvorca – rekla je ravnateljica Horjan.

Spomenula je kako rade na novom vizualnom identitetu, institucionalnom rebrendiranju te novim kapitalnim ulaganjima u muzej.

– Naše se okruženje ubrzano mijenja i otvaraju se nova područja interakcije s publikom pa je potreban i drukčiji narativ u obraćanju publici i tumačenju muzejskih kolekcija. Spremamo se i na promjenu stalnog postava te ćemo sudjelovati na okruglom stolu koji će na inicijativu ministrice Obuljen Koržinek biti organiziran u drugoj polovici siječnja u Zagrebu. Okupit će istaknute hrvatske muzealce koji žele otvoriti novu stranicu u koncipiranju stalnih izložbi muzeja i mogu računati na svesrdnu pomoć Ministarstva. Radi se o dugoročnim, velikim zahvatima, a glavni cilj im je aktivirati nove oblike razvoja publike. Naime, protupotresna obnova inicirala je čitav niz kapitalnih ulaganja u muzeje i zamašnjak zaista pokreće Ministarstvo kulture i medija uz sinkronizirani rad s ustanovama – napomenula je ravnateljica dvora Trakošćan.


Radovi, jezero, novi kadar

Dotakla se i teme energetske obnove gospodarske zgrade te instalacije kosog dizala i vertikalnog lifta. Rekla je kako ukupna vrijednost radova iznosi nešto više od 500.000 eura.

– Ukupna procijenjena vrijednost radova je 514.695,65 eura a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost smo povukli 322.643,83 eura dok će ostali dio potreban da se prostor privede funkciji u iznosu od 192.051,00 eura financirati Ministarstvo kulture i medija – rekla je Horjan i objasnila:

– Našu gospodarsku zgradu želimo prilagoditi današnjim zahtjevima publike i potrebama muzeja. Zahvatima će se riješiti problem kapilarne vlage, modernizirat će se rasvjeta te napajanje strojarnice, a ugradit će se vertikalno dizalo. Obnova će nam pomoći naše prostore učiniti dostupnima svim kategorijama posjetitelja. U sklopu horizontalnih mjera osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, kao i prilagodba sanitarnog čvora osobama s invaliditetom. Uz to će se provesti i građevinske mjere izolacije podova na tlu, kosog grijanog krova i djelomičnog stropa prema negrijanom tavanu te će se izvor topline zamijeniti ugradnjom visoko učinkovite dizalice topline. Sve to će nam poslužiti da uspostavimo jedan funkcionalan prostor za kvalitetnije obavljanje raznih aktivnosti koje muzej provodi. Uz prostore za publiku i korisnike tu su i zaposlenici muzeja koji će svrhovito koristiti radne prostore. Zadržavamo postojeće gabarite zgrade jer se radi o spomeniku kulture, a aktivnosti koje se u njoj planiraju provoditi odnose se na obavljanje muzejske djelatnost – rekla je ravnateljica Horjan i spomenula će zaposliti novi kadar kako bi se lakše upravljalo s područjem veličine preko 80 hektara:

– Cijelo područje kojim upravlja trakošćanski Muzej je ogromno – preko 80 hektara – te namjeravamo dodatno ojačati naš tim. Ministarstvo nam je već 2023. odobrilo popunu pojedinih radnih mjesta no zaista upravljati tako velikim kompleksom zahtjeva i različite profile zaposlenika. Uz jezero planiramo dovršetak šetnica i početak rada na pješačkom mostu preko jezera jer želimo iskoristiti priliku dok nema vode za izvođenje radova na izgradnji potpornja. Moramo zamijeniti i pristupne drvene stepenice prema dvorcu koje su zaista dotrajale – istaknula je Horjan. Dodala je i kako očekuju konačan završetak radova na izmuljivanju jezera i vraćanje vode u njega.

– Uz to očekujemo i sanaciju odronjenih padina uz jezero, što je posljedica dugotrajno praznog jezera. Očekujemo da Hrvatske vode, koje vode ove poslove i zadužene su vratiti okoliš u prvobitno stanje, ubace radove u ‘petu brzinu’ te da ljetnu sezonu dočekamo u punom sjaju – naglasila je ravnateljica dvora Trakošćan Goranka Horjan i nadodala kako u obljetničkoj godini planiraju dvije velike izložbe:

– U travnju ćemo otvoriti izložbu autorice Andreje Srednoselec ‘Tko tu koga ženi i zašto’, o ženidbenim vezama u plemićkim obiteljima. To će biti i prilika za širi dijalog o tome kako danas vidimo instituciju braka jer uvijek želimo prošlost povezati sa sadašnjošću kako bi tema bila relevantna današnjoj publici. Na jesen se postavlja izložba o povijesti Trakošćana koju potpisuje Ivan Mravlinčić i koja nam daje novi pogled na transformaciju nekadašnje srednjovjekovne utvrde u jedan od najromantičnijih dvoraca Europe – naglasila je ravnateljica.

‘Zima u Trakošćanu’

Osvrnula se i na zimske praznike i program ‘Zima u Trakošćanu’ ta na radionice za djecu.

– Zimski praznici su vrijeme kada smo djeci ponudili interaktivne radionice u razdoblju od 2. do 5. siječnja 2024. a pružile su mališanima nezaboravno iskustvo. Osmislili smo radionicu kaširanih maski povezanih s legendom o zmaju koji spava podno Trakošćana. To je bila prigoda izraditi  svoje maske zmaja jer karneval ove godine zaista počinje rano i treba biti spreman. Nova igra potrage u ponudi – Mali detektivi – pretvorila je djecu u prave istražitelje koji su grofici pomogli riješiti slučaj razbijene vaze primjenjujući sve tajne detektivskog posla – istaknula je Horjan. 

Dubravko Hrupa

– Odmah iza Nove godine, ugostili smo predstavu ‘Črne noći’ koju je izveo Boss teatar koji su u prepunoj Viteškoj dvorani izveli dojmljivu predstavu na oduševljenje posjetitelja. U vješto razrađenoj priči, s glavnim protagonistima Veronikom Desinićkom i njezinim krvnikom, publika je doznala mnogobrojne srednjovjekovne legende vezane uz dvorce i utvrde  – kazala je naša sugovornica.

Ove godine se održava već tradicionalna Noć muzeja, izložba o Viktoru Šipeku te i zanimljiv performans ‘Ptica i Vuk’.

– Krajem siječnja tradicionalno se organizira Noć muzeja koju ćemo započeti otvorenjem izložbe o Viktoru Šipeku, jednom od najznačajnijih zagorskih akvarelista prve polovice 20. stoljeća. Postavljamo je u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja, a tijekom večeri će u dvorcu nastupiti i trubači pod vodstvom Vjerana Ježeka, našeg stalnog partnera i suradnika. Pripremamo i zanimljiv performans ‘Ptica i Vuk’ temeljen na narodnoj predaji o vilama suđenicama i zatim stavljen u suvremeni umjetnički kontekst kroz uporabu novih tehnologija i inovativnih pristupa. Vjerujem da će ovakav program u siječnju, koji nudi sadržaje i za velike i male, biti razlog mnogima da odluče doći u Trakošćan i dobro se zabave – istaknula je ravnateljica.

Nova aplikacija

Ravnateljica Horjan osvrnula se na još jednu novu zanimljivu stvar, a radi se o proširenoj stvarnosti koja bi gledateljima ‘približiti’ radnje iz povijesti.

– Multimedijski je obrađen dio postava kako bi putem proširene stvarnosti posjetiteljima omogućio dodatnu kontekstualizaciju izložaka. Tako će se u lovačkoj sobi posjetitelji imati priliku susresti s lovcima ili prisustvovati mačevalačkom dvoboju u viteškoj dvorani. Proširena stvarnost će pokazati kako su izgledale haljine uglednih plemkinja iz obitelji Drašković jer na portretima rijetko vidimo njihove veličanstvene odore u cjelini – rekla je Horjan i dodala:


– U malom igraćem salonu ćemo zateći gospodara i gospodaricu dvorca u ugodnom opuštanju, dok će u svom studiju Julijana Drašković pred nama pokazati slikarsko umijeće. Na dječjim portretima oživjeli su kućni ljubimci, a na kraju obilaska, u dvorskoj kuhinji susrećemo kuharicu kako pokušava obuzdati nestašne lonce na štednjaku. Aplikacija se može preuzeti na vlastitom pametnom telefonu odmah po ulasku u dvorac i ne naplaćuje se dodatno. Vjerujem da će posjetitelji uživati – zaključila je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba