Do pola radnog vremena moći će raditi i članovi njihovih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge

Od danas ratnim veteranima veće mirovine i naknade

Objavljeno: 01.01.2024. zagorjeinternational

Od danas na snagu stupaju zakonske izmjene koje će ratnim veteranima donijeti veće mirovine i naknade te im omogućiti duži ostanak na tržištu rada, piše Index.

Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji povećava se osnovica za određivanje osobne invalidnine i drugih braniteljskih prava. Određivat će je Vlada svake godine, a ona ne može biti manja od one u proteklom razdoblju. Dosad su se osobna invalidnina i druga braniteljska prava određivali u postotku od proračunske osnovice, čiji se iznos nije mijenjao od 2001., a s njim ni prava hrvatskih vojnih invalida.

Kako bi se ratnim veteranima omogućilo što duže zadržavanje na tržištu rada, branitelji koji primaju iznos najniže mirovine i oni s invalidskom mirovinom moći će raditi do pola radnog vremena uz puni iznos mirovine. Do pola radnog vremena, uz primanje pune obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi njihovih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije bilo te mogućnosti, a u slučaju zapošljavanja mirovina se obustavljala.

Udovice umrlih hrvatskih branitelja moći će ostvariti obiteljsku mirovinu kad napune 50 godina bez obzira na to koliko su godina imale u trenutku njegove smrti. Zakonskim izmjenama stvara se pravna osnova za osnivanje braniteljskih centara kao ustanove za pružanje dugotrajnog smještaja branitelja koji se o sebi ne mogu brinuti.

Također, mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu proširuje se na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Za umrle pripadnike HVO-a koji su u trenutku smrti imali hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj moći će se ostvariti pravo na troškove ukopa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba