Osnovana je u srpnju 1993.

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila 30 godina rada

Objavljeno: 18.12.2023. zagorjeinternational

Svečanom sjednicom u trakošćanskom hotelu Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila je trideset godina svog neprekidnog rada i djelovanja. Svečanosti su nazočili župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, načelnik Bednje Damir Poljak, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Crkvenik, bivši župani, načelnici i gradonačelnici te članovi mnogobrojnih DVD-a s područja Varaždinske županije.

Udruženo je 124 DVD-ova

Predsjednik Nedeljko Vukalović podsjetio je na povijest i aktualni trenutak Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koja je osnovana 10. srpnja 1993. godine te je pritom naglasio kako je 2005. varaždinsko vatrogastvo zauvijek upisano zlatnim slovima u povijest europskog vatrogastva organizacijom dotad najmasovnije Vatrogasne olimpijade CTIF-a s oko 3500 sudionika iz 32 zemlje svijeta. Također je istaknuo kako je u Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije udruženo 124 DVD-ova i jedna profesionalna vatrogasna postrojba, te je naglasio kako su vatrogasci sposobni i educirani za sve moguće intervencije. Pohvalio je izvrsnu suradnju s Varaždinskom županijom te se zahvalio županu na podršci i pomoći koju Županija pruža radu Vatrogasne zajednice.

Prigodne čestitke uputili su i načelnik Bednje Damir Poljak, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Crkvenik, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, a prisutnima se obratio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naznačivši pritom važnost i tradiciju vatrogastva na ovim prostorima.

Stričak: Mi smo kolijevka vatrogastva

– Čestitam vam na ovoj lijepoj i značajnoj obljetnici, a ujedno vam se i zahvaljujem na svemu onome što ste činili, te što činite da bi naši žitelji tj. područje Varaždinske županije bilo što sigurnije i naprednije. Za naše područje se veli da je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ja ću dodati i stil života svih naših vatrogasaca i vatrogaskinja. Krasi ih dobrovoljnost, humanost i požrtvovnost. U sve to smo se mogli uvjeriti sve ove godine, a naročito ove u svibnju kada je područje Varaždinske županije pogodila jedna od najvećih poplava. U roku pola sata na terenu je bilo više od 1065 vatrogasaca s preko 244 vozila. Hrabrost, toplina i dobrota koju su tada pokazali ostaju u sjećanju za cijeli život – rekao je Stričak.

– Stoga mi je posebno drago što smo prije nepunih mjesec dana potpisali ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin koji će objediniti tehnička sredstva, opremu i ljudske resurse svih sastavnica domovinske sigurnosti na regionalnoj razini. Bit će to mjesto koje će pružiti sve što je potrebno našim žurnim službama koje će biti bolje opremljene za rad. Koristim priliku da čestitam svim našim vatrogascima koji nas predstavljaju i na domaćim te inozemnim natjecanjima i redovito osvajaju nagrade – kazao je župan te svima poželio ugodne i mirne nadolazeće blagdane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba