ISPLATI SE RANIJE KUPOVATI

ZAHUKTAVA SE BLAGDANSKO LUDILO: Cijene odojka skočila na 12, janjetine i na 15 eura

Objavljeno: 17.12.2023. zagorjeinternational

Prema procjenama HGK, Hrvati će ovog Božića potrošiti najmanje 10 % više novca nego lani, odnosno više od 3 milijarde eura pa su građani unaprijed krenuli u nabavku za blagdanski stol. Najprije su krenuli u nabavku mesa čijom se ranijom kupnjom nešto moglo i uštedjeti.

Naime, prije koji tjedan odojak je u nekom od trgovačkih lanaca koštao oko 6,50, a danas 8 eura za kilogram. U mesnicama je pak cijena s oko 7,50 do 8 eura skočila na 12, janjetine s 10-12 eura i na 15, piše Večernji list.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako ne očekuje dalji rast cijena odojaka. Međutim, to najviše ovisi o situaciji s afričkom svinjskom kugom te potražnji. Prijašnjih godina je tek svaki četvrti odojak bio iz domaćeg uzgoja, a ostali iz uvoza. Mjesečno se u klaonicama u prosjeku klalo oko 20.000 odojaka, u prosincu ta brojka naraste na oko 60.000. Uz prosječnu težinu od oko 10 kilograma po odojku, to znači da će se pojesti oko 600 tona toga mesa.

Purica koje teže 3-4 kilograma u prosincu se pak zakolje oko 100 do 120.000 komada više od prosječnih 70.000, što je također oko 600 tona. U trgovačkom lancu kilogram košta 6 eura, na tržnici između 10 i 13 eura, a oko 75% ih je domaće. Ostatak dolazi iz Francuske i Mađarske.

– To je ono što je legalno zaklano, a koliko je toga u sivoj zoni može se samo procjenjivati. Drži se kako se još najmanje 20 do 30 posto neregistriranih odojaka i purica godišnje klalo u ovo vrijeme. No ove će godine, posebice odojaka, zbog afričke svinjske kuge sigurno biti manje – kaže Bobetić.

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana za oko 10-15 % pojede se i više teletine, junetine nego tijekom godine, janjetine oko 300-tinjak tona. No nitko ne zna koliko je godišnje proizvedemo, osim da je se u srpnju i kolovozu te u prosincu troši i trostruko više nego ostalih mjeseci.

Sad je i dosta skuplja, a janjetina u ovo doba godine je najčešće uvezena iz Bugarske, Rumunjske ili Makedonije. Veleprodajna cijena u EU joj je oko 6,50 do 7 eura. Prve dvije države imaju program osjemenjivanja ovaca pa janjadi čitave godine, dok odojci uglavnom dolaze iz Nizozemske, Danske i dio iz Njemačke.

– Procjene su kako će nam ukupna blagdanska košarica biti 15 do 20 posto skuplja nego lani. Suhomesnati proizvodi su najviše poskupjeli, poput pršuta koji u nekim trgovačkim lancima koštaju i 20 do 30 eura. Više cijene trajnih suhomesnatih proizvoda zapravo su više rasle nego cijene mesa. Industrija se ne usudi jako dizati cijene svježeg mesa pa kompenziraju s trajnim proizvodima, koji su rasli poprilično, pancete, trajne salame – zaključio je Bobetić za Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba