‘Svi idemo kućama pripremiti se za Božić’

GOTOVO: Seljaci okončali prosvjed – nema više eutanazije zdravih svinja

Objavljeno: 07.12.2023. zagorjeinternational

Završio je prosvjed seljaka, objavio je vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac.

– Hrvatski narod je uspio i napravio dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu, ostavio je tradiciju na selu, borio se i uspio u tome. Možemo biti zadovoljni, trebamo otići svojim kućama. Ovaj ću tren raspustiti prosvjede u svim županijama, svi idemo kućama, pripremiti se za Božić – izjavio je Pokrovac novinarima. Kazao je i da klanja, odnosno eutanazije zdravih svinja, više nema, piše Index.

Za sedam dana imat ćemo novi sastanak u Slavoniji s potpredsjednikom vlade Ivanom Anušićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.  

– Naša je borba tek počela, nije završila. Imamo puno problema, nova naša tema bit će poljoprivredno zemljište – poručio je Pokrovac.

Član stožera Milenko Bilić pročitao je dio zapisnika s jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, zahvalivši na podršci svima uz poruku kako su prosvjedi pokazali da policija i prosvjednici mogu surađivati na obostranu korist.

Prosvjedi nezadovoljnih svinjogojaca trajali su petnaest dana na poticaj Stožera za obranu hrvatskog sela, kojem se naknadno pridružio i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, uslijed nezadovoljstva načinom borbe države s afričkom svinjskom kugom.

Najvažniji zahtjevi prosvjednika odnosili su se na zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravih svinja te svinjokolja.

Po riječima Pokrovca, od prvotnih nekoliko zahtjeva došlo se s vremenom do 12 zahtjeva čije je rješavanje usuglašeno tijekom jučerašnjeg sastanka, osim održavanja svinjokolja, a hoće li ih biti trebalo bi se znati do 15. prosinca.

Najavio je, ako se dogovoreno ne bude provodilo, da stožeru neće biti problem iza Nove godine ponovno pozvati na prosvjede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba