Putem operacije “Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području" do novih vatrogasnih vozila

Vatrogasci Varaždinske županije dobit će sedam novih pick-up vozila i jednu auto-cisternu

Objavljeno: 04.12.2023. zagorjeinternational

Hrvatska vatrogasna zajednica, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Uprave za potpomognuta područja, priprema projektni prijedlog za provedbu operacije “Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području”, Programa konkurentnosti i kohezija 2021. – 2027.  

Operacija se odnosi na jačanje odgovora na klimatske promjene vezano uz šumske požare te je Hrvatska vatrogasna zajednica temeljem kriterija površina šuma, ugroženosti šuma i broja jedinica lokalne samouprave koje djeluju na području županija odredila prijedlog okvirne raspodjele po županijama.

825.000 eura

Tako je za Varaždinsku županiju namijenjeno sedam pick-up vatrogasnih vozila te jedna auto-cisterna, ukupne vrijednosti oko 825.000 eura s PDV-om.

Na radnom sastanku koji je okupio predstavnike jedinica lokalnih samouprava s područja Varaždinske županije sa statusom brdsko-planinskog područja ili iz sustava potpomognutih područja, tamošnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava te predstavnike Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, prisustvovao je i župan Anđelko Stričak.

Odlučeno je tada da će se vozila preusmjeriti prema onim općinama čija vatrogasna društva u protekle tri godine nisu dobila vozilo.

– Prijedlog je da pick-up vozila ovog puta budu namijenjena vatrogascima s područja općina Ljubešćica, Donja Voća, Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum, Jalžabet i Klenovnik, dok bi se auto-cisterna preusmjerila prema općini Mali Bukovec zbog izgradnje geotermalne elektrane i tamošnje pilane. Time ćemo obnoviti vatrogasni vozni park i biti spremniji za obavljanje vatrogasne dužnosti posebice kada je riječ o brdsko-planinskom području – rekao je između ostalog predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy objasnio je karakteristike vatrogasnih vozila.

– Kad govorimo o vatrogasnoj auto-cisterni riječ je o vozilu kapaciteta 7000 litara, najveće dopuštene mase 16 tona, s vitlom za gašenje i vitlom za samoizbavu, a kad govorimo o ovih sedam pick-up vozila, tada govorimo o lakom vatrogasnom vozilu za gašenje šumskih područja s kojima ćemo lakše doći do teže pristupačnih mjesta obzirom na konfiguraciju Varaždinske županije – objasnio je zapovjednik Nagy.

‘Prvi kada zatreba’

Župan Stričak naglasio je kako niti jedna dosadašnja Vlada nije vodila toliku brigu o sigurnosti, odnosno o opremanju i osposobljavanju svih sastavnica domovinske sigurnosti.

– Krajem studenoga u prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpisani su ugovori o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, a sada razgovaramo o nabavi novih vatrogasnih vozila. Kao što možemo primijetiti, naši vatrogasci su udarna snaga u većini kriznih situacija koje su nas posljednjih godina zadesile. Sjetimo se samo svibnja ove godine kada je zbog nevremena popraćenog jakom kišom i olujnim naletima vjetra “plivalo” gotovo 85 posto Varaždinske županije. Tada je, u prvih pola sata, na terenu bilo 1065 vatrogasaca s 254 vozila. Time su dokazali da se na njih, uvijek kada zatreba, može računati i računa se. U posljednje tri godine na područje Varaždinske županije stiglo je s državne razine 14 vozila, odnosno sedam kombi vozila, tri pick-up vozila, te četiri navalna vozila, a sada očekujemo novu isporuku, što govori da se vodi briga o zanavljanju vozila, opreme, uređenju vatrogasnih domova, a sve s ciljem podizanja kvalitete rada naših vatrogasaca. Naši žitelji, od najmlađih do najstarijih, to zaslužuju – rasti, raditi i stvarati u sigurnoj sredini – zaključio je župan Stričak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba