Službeno ima oko tisuću oboljelih, neslužbeno i dvostruko više

ZAGREB: Opet velike gužve za testiranje na hripavac

Objavljeno: 29.11.2023. zagorjeinternational

Ovogodišnja sezona hripavca je, nema sumnje, iznenadila hrvatsko zdravstvo. Službeno ima oko tisuću oboljelih, neslužbeno i dvostruko više. Testiranje je zasad moguće samo u HZJZ odnosno u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Dolazi se na uputnicu, a ako netko želi testiranje bez nje, platit će ga oko 35 eura. Testiranje je moguće i u privatnim klinikama gdje, košta između 55 i 60 eura, piše 24sata.

Riječ je o PCR testu, sličnome kao za koronu. Nastavni zavod ‘Dr. Andrija Štampar’ će krajem ovog, ili početkom sljedećeg tjedna u Zagrebu organizirati ‘drive-in’ testiranje na hripavac, u automobilima.

Poznati splitski infektolog, sad umirovljeni prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić za 24 sata kaže kako nema potrebe da se odrasli, cijepljeni u djetinjstvu, cijepe zbog sebe jer hripavac u odrasloj dobi nije opasan. Docjepljivanje se ipak preporuča trudnicama i onima u čiju kuću dolazi novorođenče.

Bitno je napomenuti da se u cijelom Zagrebu testiranje na hripavac provodi jedino kod Klinike za plućne bolesti, u dvorištu HZJZ-a. Ondje su i danas velike gužve.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba