Županijska bolnica Čakovec prva je u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka (tzv. Healthy Meal Standard – HMS) s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata, piše eMeđimurje.
Standard zdravog obroka (HMS) je međunarodni sustav upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, aviokompanijama itd. da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja se certificira, te koja je nositelj zaštićenog jamstvenog žiga, obnovljivog svake tri godine.
U Županijskoj bolnici Čakovec projekt je uspješno započet implementacijom standarda zdravog obroka- za početak – na Odjelu ginekologije i rodilišta, o čemu je bilo riječi na predstavljanju projekta javnosti kojem su uz ravnatelja bolnice Igora Šegovića i njegove suradnike, prisustvovali župan Matija Posavec te voditelji sustava Healthy Meal standarda, nutricionisti Diana Gluhak Spajić i Branimir Spajić.
Ravnatelj Šegović naglašava da je u Bolnici prisutan kontinuitet u poboljšavanju uvjeta smještaja pacijenata i rada djelatnika.
– Okupili smo se zbog jedne lijepe novosti – uvođenja nadstandarda u prehrani na Odjel ginekologije i rodilišta. U svjetlu razvoja svijesti ljudi o zdravoj prehrani kao jednom od osnovnih preduvjeta zdravlja, pridružili smo se implementacijom ovog sustava upravljanja, odnosno certificiranja u koje smo ušli. Tijekom proteklih mjeseci imali su pozitivne odjeke među pacijenticama Odjela ginekologije i rodilišta, a prilagodba je uspješno provedena i u našoj kuhinji uz edukaciju kuhara Zorana Delića. Želja nam je ovaj standard u budućnosti proširiti na sve bolničke odjele – rekao je Šegović, te dodao da se uz navedenu aktivnost trenutno snage usmjeravaju na smanjenje lista čekanja, a intenzivni pregovori s nadležnima vode i oko broja akutnih kreveta kojih našoj ustanovi treba više od trenutnog broja.
Nutricionistica Diana Gluhak Spajić pojašnjava da sustav zdravog obroka, uveden na Odjel ginekologije i rodilišta čakovečke Bolnice, podrazumijeva upravljanje kategorijama prehrane, odnosno brojne korake u cilju održavanja kvalitete.
– Kontrolni instrumenti sustava omogućavaju kvalitetu opskrbnog lanca, što znači da se kvaliteta kontrolira od nabave namirnice čija kvaliteta ne smije varirati, preko adekvatne pripreme do zdravog obroka serviranog korisnicima – kaže D. Gluhak Spajić, te ističe da je prehrana u potpunosti u skladu s propisima Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što je Međimurje ponovo prvo u Hrvatskoj i to upravo novim nadstandardom u Bolnici.
– Zdrava prehrana kao najučinkovitiji oblik prevencije mnogih bolesti u svjetlu suvremenog životnog ritma je veliki izazov. Zato nam je važan ovaj pilot-projekt Županijske bolnice Čakovec koji budno pratimo kako bismo razmotrili mogućnosti uvođenja modela i u naše vrtiće i škole. Ulažemo u infrastrukturu i dosegnuli smo izvrsne uvjete, no težimo razvijanju i drugih segmenata standarda, u ovom slučaju standarda kvalitetne prehrane u javnim ustanovama – rekao je župan, poklonivši puno povjerenje i podršku projektu, čija je implementacija započela u svibnju otkada je oko 1000 pacijentica uključeno u sustav zdravog obroka.