ITEKAKO NUŽNO: Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

U dnevnoj bolnici OB Varaždin je 2015. godine bilo 2674 prijema, a ove godine preko 12.000

Objavljeno: 28.11.2023. zagorjeinternational

Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju, broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori i broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb za pacijente, što se i učinilo kroz projekt izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost veća od 7,5 milijuna eura, a koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog Fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. 

Trend povećanja usluga

A da trend povećanja usluga putem dnevne bolnice raste, na završnoj konferenciji projekta potvrdio je i pročelnik Službe za interne bolesti Željko Vojnović, internist, subspec. int. onkologije.

– Naša prva “dnevna bolnica“ osnovana je 1998. godine u bolničkoj sobi s tri kreveta. Tijekom godina dolazi do povećanja broja pacijenata, kapacitet kreveta postaje premali, selimo u veće prostore, povećavamo broj medicinskih sestara koje rade u njoj. Ovim projektom dobivamo suvremeno uređeni i opremljeni prostor s dvadeset postelja odnosno fotelja. Rad je organiziran od prijema, prostorije za vađenje krvi, te prostora za aplikaciju. Postoje četiri odvojene sale – dvije onkološke, jedna hematološka i jedna opća internistička. Svaka ima po pet kreveta. Ujedno imamo i tri odvijene ordinacije kao i prostoriju za rad psihologa. U dnevnoj bolnici radi devet medicinskih sestara i što se tiče prostora, opreme, kao i djelatnika, sada možemo kvalitetno zbrinjavati naše pacijente – nabrojao je Vojnović.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak istaknuo je kako je nemjerljiv značaj ulaganja Varaždinske županije i Vlade RH u zdravstveni sustav Varaždinske županije.

– Više od 7,5 milijuna eura uloženo je u dnevnu bolnicu/jednodnevnu kirurgiju, od kojih je 6,6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo je s nešto više od 76.000 eura, a Varaždinska županija s 830.000 eura. Zdravstvena skrb pruža se na najnižoj mogućoj razini organizacijske jedinice što u ovom slučaju znači u dnevnoj bolnici/jednodnevnoj kirurgiji. Ovim projektom omogućava se učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena skrb za bolničke pacijente, poveća se fluktuacija pacijenata kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju što u konačnici dovodi do smanjenja lista čekanja i racionalizacije troškova same bolnice, odnosno povećava se isplativost i održivost zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, smanjuje se broj prijema na akutne bolničke odjele, kao i broj dana hospitalizacije, a liječenje se provodi najsuvremenijim metodama – naglasio je ravnatelj Poljak.

‘Mi smo spremni’

U ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić zahvalila se svima koji su sudjelovali u pripremi, provedbi i realizaciji projekta. 

– Za pacijenta ovaj projekt znači bolju kvalitetnu zdravstvenu skrb, a za liječnike i medicinske sestre i tehničare bolje uvjete rada, kao i mogućnost liječenja najsuvremenijim metodama. Kako je ovakav način zbrinjavanja putem dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije dio reforme u zdravstvu, možemo reći kako je zdravstveni sustav Varaždinske županije te reforme dočekao spreman. Ujedno proveli smo i tri projekta ukupne vrijednosti nešto više od 1,5 milijuna kuna koje se odnose na promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Taj ciklus zaokružit  ćemo završetkom nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Također nastavljamo i s obnovom zgrada u sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije, te pripremamo i jedan veći projekt po pitanju nabave medicinsko-dijagnostičke opreme – najavila je pročelnica Božić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba