BRAVO! Odlučili su stati na kraj ovom problemu pod svaku cijenu

Liječnici i medicinsko osoblje čakovečke bolnice rade pretrage popodne, vikendom i blagdanima da smanje liste čekanja

Objavljeno: 28.11.2023. zagorjeinternational

Jedan od većih problema u hrvatskom zdravstvu zasigurno su liste čekanja, a problem je to kojem su u Županijskoj bolnici Čakovec odlučili doskočiti. Naime, kako bi se liste smanjile, liječnici i medicinsko osoblje pretrage obavljaju poslijepodne, blagdanima i vikendom. 

Sve je za HRT pojasnio ravnatelj bolnice Igor Šegović. 

– Prvo smo se dogovorili i nagovorili, na neki način, naše liječnike i sestre da povećamo rad. Povećanjem rada povećava se broj prekovremenih sati i radit ćemo i subotom i nedjeljom, i popodne, posebno na odjelima kardiologije, oftalmologije, pedijatrije, neurologije, radiologije – rekao je ravnatelj. 

Napravili su analize te utvrdili da 10 posto pacijenata ne dođe na zakazane termine pretrage, a pretrage koje se najduže čekaju, dodaje ravnatelj, su ultrazvuk srca, ergometrija, holter EKG-a, gastrokolonoskopija i kolor dopler. 

– To su takozvani ‘no show’ pacijenti koji nisu nikome u interesu. Nama je svima stalo da ti pacijenti dođu, jer svaki neodrađeni pacijent je i gubitak za zdravstveni sustav, za financijsku službu bolnice, a isto tako ti pacijenti će se kasnije upisati na listu čekanja i opet će je kasnije na neki način povećati – pojašnjava Šegović. 

Rekao je da je glavni razlog tome najčešće da pacijenti zaborave na pretragu jer na dobiveni termin često moraju dugo čekati.

– Ako netko na pretragu duže čeka, godinu dana, oni možda na tu pretragu zaborave. A isto tako u tom vremenu koje čekaju možda prestane postojati indikacija za tu pretragu – dodao je. 

Kako bi to spriječili, iz Bolnice dan prije pretrage nazovu pacijenta.

– Neki od njih su iskreno i zaboravili na termin pa onda taj poziv bude i njima podsjetnik i budu zahvalni što ih podsjećate na termin. Oni koji su negdje obavili tu pretragu, kažu nam da su obavili, ispričavaju se što nisu otkazali i kažu možete dati naš termin nekom drugom – rekla je administratorica Silvija Drvarek. 

Dosad su tako nazvali oko 3000 ljudi od kojih je 10 posto otkazalo termin kojeg je onda dobio netko drugi. 

S obzirom na to da liječnici i medicinsko osoblje rade prekovremeno, te za vrijeme blagdana i vikenda, ravnatelj se za HRT osvrnuo i na njihovo plaćanje.

– Ministarstvo je to sve riješilo. Rekli su da problema, što se tiče financija, nema. Ali moram reći još jednom, ako svi krenu u zvanje pacijenata i “čišćenje” liste čekanja, javljanje onih pacijenata koji su riješili svoju pretragu, na neki način neće ni biti nikakvih gubitaka nego je to i dodatna zarada za naše ustanove – zaključio je Šegović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba